Защо в някои страни е прието да не се събуваме

11900
Защо в някои страни е прието да не се събуваме

© pixabay.com

Не съществуват народи, култури или религии, които изискват постоянно носене на обувки в жилището, докато свалянето на обувките пред входа на жилищната част на къщата е регламентирано от много култури. Това казва Назим Мустафаев, колекционер и създател на музей на обувките.

Например в Япония е забранено да се ходи с обувки по под, застлан с татами, допълва специалистът.

Дори във вътрешността на дома за влизане в тоалетната се използват специални обувки. Следва да се помни, че традиционно японците по време на хранене се разполагат около ниска масичка, а самите те седят на пода. Спят на матраци, които се разстилат непосредствено на татамито.


В Индия, където чистотата по улиците е относително понятие, свалянаето на обувките на входа на дома се смята за задължително. В противен случай се показва неуважение към домакините.

На изток като цяло приемът на храна традиционно се осъществява на пода, седейки на пръсти, а обувката се оставя пред прага.

В топлите страни е популярна по-леката обувка, често без пета. Тя лесно се сваля и обува.

Определено влияние на тази традиция са оказали и религиите. Така в исляма обредът на очистването преди молитва предпомалага умиване и почистване на краката на входа на джамията. В шинтоизма от уважение към боговете и предците и за запазване на чистотата на душата молещите свалят обувките си на прага на храма.

Тези предписания съществуват и при индуистите. При тях указанията в Тората гласят, че е необходимо обувките да бъдат сваляни, когато се ходи на свещена земя. 

Безусловно, казва Мустафаев, съществуват и различия в подхода по този въпрос, които са обусловени от материалното положение.

Продадоха маратонки на Майкъл Джордан за близо 200 хил. долараС тях баскетболистът е играл на Олимпийските игри през 1984 г. в Лос Анджелис

В големите домове, където има добре осигурени храни, винаги има прислуга, която се грижи за чистотата. Освен това площта на къщите се дели на обща, в която обувките не се свалят, и лични покои, които обикновено са на втория етаж, там винаги се носят домашни пантофи.

В повечето страни в Европа, особено в Скандинавия и Русия, в сила са климатичните условия – поради това винаги, влизайки в дом, обувките се свалят. Ако не е така, то е по настояване на домакините.

В съвременния свят, когато мнозина се придвижват с кола и слабо се докосват с открити градски пространстнва, много навици се променят.

В САЩ повечето семейства се придържат към традицията да се свалят обувките, когато се влиза в къщата. Има изключения в зависимост от конкретните условия или местните традиции.

Защо на Запад често забелязваме да не се свалят обувките, пристигайки у дома? Тази представа се базира на филмите, в които често виждаме хора в леглото с обувки, на дивана и дори на масата. Това е далеч от реалността.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg