Жените мениджъри в Чехия ощетени, взимат 50% по-малко от мъжете

940
Жените мениджъри в Чехия ощетени, взимат 50% по-малко от  мъжете

Жените на мениджърски позиции в Чехия са с възнаграждение близо 50% от това на мъжете, посочиха данни на чешкия статистически институт CSU.

Средната заплата на мъж на мениджърска позиция е била в размер на 61 945 чешки коруни (2 181 евро), на фона на едва 29 322 коруни (1 032 евро) за жените на подобни позиции.

Около 7% от заетите в Чехия са на мениджърски позиции, като жените заемат около 42.6% от общите такива постове, сочи още статистиката.

Разликата в заплащането при жените се обяснява с факта, че те обикновено заемат по-ниски в мениджърската йерархия постове, в сравнение с мъжете. Поради тази причина анализаторите не считат че е налице дискриминация спрямо тях.

Много от жените обаче са на мнение, че съществува подобно дискриминационно поведение.

Най-съществена е разликата при заплащането между мъже и жени при директорските и президентските постове в чешките компании.

На подобен пост мъжете получават възнаграждение в размер на 109 464 коруни (3 854 евро), докато същото за жените възлиза на едва 41 367 коруни (1 456 евро), сочат още статистическите данни.

Най-ниска е разликата между мъже и жени при мениджърски позиции в държавната администрация.

На фона на фрапиращата разлика обаче се наблюдава тенденция на постепенно приближаване на доходите на мъже и жени на немениджърски позиции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg