Златото поскъпва до 16-месечен максимум

527
Златото поскъпва до 16-месечен максимум

Златото се търгува при нива близки до най-високите му стойности за последните 16 месеца. Поскъпването при благородния метал се предопределя основно от слабостта на щатската спрямо останалите основни валути, както и притесненията за силно забавяне на щатската икономика.

Златото регистрира повишение от 1.19 долара, или 0.2% до ниво от 704.29 долара за тройунция, като моментно вчера то се повиши до ниво от 707.09 долара за тройунция, което бе и най-високата му стойност от май 2006 година насам.

За последните 12 месеца цената на златото се е повишила с 117 долара, което е второто в историята му най-добро представяне за този времеви хоризонт.

Най-голямото повишение регистрира благородния метал за 12-те месеца до 11 септември 2006 година, когато то се повиши със значитепните 140 долара.

Добри остават фундаменталните предпоставки за по-нататъшно повишение в цената на златото, сред които са слабостта на щатската валута, високата цена на петрола, както и притесненията за развитието на ипотечния пазар в САЩ.

Еврото се търгува при нива близки до рекордна стойност спрямо долара, като към момента единната валута се разменя за около 1.3780 долара.

С нарастване на очакванията за понижение на лихвите в САЩ още при следващото заседание на Фед се повишава и низходящия натиск върху щатския долар спрямо останалите основни валути.

Цената на златото е изключително силно обвързана с движението на щатската валута, както и състоянието на икономиката, като за разлика от тези на повечето метали, движещи се в унисон с развитието на световната икономика, златото се възприема като спасителен остров.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...