Появи се първият ETF, базиран на марихуана

4907
Появи се първият ETF, базиран на марихуана

© Pixabay

Докато американската администрация обмисля предоговарянето на историческото търговско споразумение с нейната северна съседка, Канада излиза с нещо, което я извежда с едни гърди пред САЩ: първият по рода си борсово търгуван фонд, който инвестира в акции на компании, произвеждащи марихуана за медицински цели.

ETF фондът Horizons Medical Marijuana Life Sciences вече се търгува на фондовата борса в Торонто. Фондът се фокусира върху акциите на 14 компании, като 10 от тях са канадски. Това е така, тъй като тази нишова индустрия е доста по-развита в Канада, отколкото в други страни по света, пише CNBC.

Съвсем скоро се очаква марихуаната да стане легална в страната и за развлекателни цели. 

Три от компаниите, в чиито акции инвестира фондът, не са точно производители на медицинска марихуана, а биотехнологични корпорации, занимаващи се със създаване на синтетичен THC. 


„Няколко от селектираните компании са странни. Става дума за INSY, която е подложена на задълбочен контрол от страна на властите поради своите непозволени търговски практики и ZYNE, която се занимава с разработването на лекарства на базата на синтетични материали, а не на такива, извлечени от живи растения канабис.

Тъй като не са компании за „медицинска марихуана”, техният успех може да дойде за сметка на индустрията за медицинска марихуана”. Това посочва по темата финансовият анализатор и основател на компанията 420 Investor Алан Брокщайн. 

INSYS, която произвежда болкоуспокояващи, доста по-силни от морфина, беше обект на разследване от страна на CNBC през миналата година, което доведе до оставката на тения изпълнителен директор.

ETF фондът също инвестира в акции на Scotts Miracle-Gro - компания с 5 млрд. долара пазарна капитализация, занимаваща се с торове.

Фондът се фокусира още и върху акции на GW Pharmaceuticals - компания, която също развива дейност в сферата на синтетичния THC.

Широкият спектър от компании е подбран, за да може фондът да обхване всички аспекти на идустрията на медицинска марихуана, посочва президентът и изпълнителен директор на Horizons Medical Marijuana Life Sciences ETF Стив Хоукинс. По думите му, всяка компания, която се занимава с този нишов бизнес, може да бъде включена в North American Medical Marijuana Index – индексът, на който ETF фондът е базиран.  

Идеята за инвестиции в акции на компании, занимаващи се с марихуана, вече не е толкова странна, колкото бе преди, посочва Брокщайн, който следи пазара от 2013 г. насам.

Милиарди се харчат всяка година на пазара на канабис. В САЩ продажбите на марихуана достигат 6.7 млрд. долара през 2016 г., което е ръст от 25% спрямо година по-рано.

В глобален мащаб, около 150 млрд. долара годишно потъват в нелегалния пазар на канабис. Така, колкото повече страни легализират марихуаната, толкова по-добре ще се представят акциите на компаниите в тази индустрия.

Това вече се случва, като през тази година книжата на базираната във Ванкувър компания Aurora Cannabis и тези на намиращата се в Онатрио фирма Aphria отчитат ръст от 15% на годишна база, сочат данните на Google Finance.

Една от най-големите икономики в света легализира марихуанатаКанада ще се превърне в първата световна икономическа сила, която ще легализира употребата на марихуана.

Тези, които искат да инвестират в ETF, следващ нишова индустрия, трябва да знаят, че всичко може да се случи в краткосрочен период, казва Тод Розенблуд, директор в CFRA Research. 

По думите му, тематичните ETF фондове, особено тези, които се фокусират върху млади индустрии, срещат възходи и падения, докато секторът е в процес на намиране на пътя към растеж.

По думите на изпълнителния директор на Horizons Medical Marijuana Life Sciences ETF Стив Хоукинс, инвестициите в тази индустрия крият голям риск, който обаче може да бъде пропорционален на евентуалната печалба. Компаниите в сектора все още изпитват неяснота около различните държавни регулации по света, засягащи търговията с марихуана.  

Фондът работи с такса за управление в размер на 0.75%. Според Брокщайн, това прави ETF-а подходящ за инвестиране на дребни суми.

Хоукинс сравнява компаниите, занимаващи се с марихуана, с тези, работещи в сферата на интернет през 90-те години. „Това е млада индустрия, която еволюира всеки ден”, казва той. По думите му, компаниите имат потенциал за растеж, какъвто едно време са постигнали интернет корпорациите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg