Правителството вдига изискванията към частните пенсионни фондове

1123
Правителството вдига изискванията към частните пенсионни фондове

© Pixabay

Правителството ще предложи на парламента да приеме промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се повишават изискванията към пенсионноосигурителните дружества.

“Тези промени са част от действията по засилване на надзора и регулациите в областта на небанковия финансов сектор. Последните са залегнали като мярка в Националната програма за реформи (актуализация 2016 г.), изготвена в рамките на засиленото наблюдение на икономическите политики в Европейския съюз”, става ясно от мотивите към предложените изменения.

Предложенията за промяна на Кодекса за социално осигуряване се правят в контекста на отправените миналата седмица критики от Европейската комисия към България по отношения дейността на пенсионните дружества, както и в навечерието на посещението на ресорния еврокомисар Валдис Домбровскис, който ще пристигне в София в петък, припомня БГНЕС.


Най-съществени промени на КСО са свързани с “нововъведенията, изискващи подходяща професионална квалификация, опит и добра репутация, като по този начин се обезпечава наличието на необходимите знания и умения у членовете на управителните и контролните органи на дружествата.

С цел недопускане до управлението на средствата на осигурените лица и пенсионерите на лица, които са неподходящи за осъществяването на тази дейност, се предвижда и че не могат да са членове на управителния и контролния орган на дружеството лица, които са били освобождавани от такава длъжност в резултат на наложена принудителна административна мярка, които са управлявали дружества, чийто лиценз е отнет, както и на които са налагани административни наказания за системни нарушения.

С промените в КСО ще осигури усъвършенстване: на изискванията към системите за управление на пенсионноосигурителните дружества; на режима за инвестиране на средствата на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване; и повишаване изискванията към пенсионните посредници, облекчаване на режима на промяна на участието и прехвърляне на средства на осигурените лица от един в друг съответен фонд за допълнително пенсионно осигуряване; и повишаване на прозрачността на допълнителното пенсионно осигуряване и на осведомеността на осигурените лица; както и регламентиране на съхраняването на документите, свързани с допълнителното пенсионно осигуряване; и промени в уредбата на административно-наказателната отговорност и принудителните административни мерки и др.

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg