Предприемач спи 3 месеца в килер, докато бизнесът му прохожда

9267
Предприемач спи 3 месеца в килер, докато бизнесът му прохожда

© Twitter/matmik

Матиас Микелсен искал толкова много да стартира свой собствен бизнес, че в продължение на три месеца спял в килер.

В края на 2013 г. 23-годшният тогава предприемач се преместил сам от Норвегия в Силициевата долина, за да се опита да осигури финансиране за своята идея за стартъп – онлайн проект и инструмент за управление на времето на име Timely.

Норвежецът обаче имал един голям проблем – не познавал никой в района на Санфранциския залив.


"По онова време в Норвегия нямаше среда за технологични стартъпи, затова реших, че да се преместя в Силициевата долина – технологичната столица на света, би било най-доброто нещо за мен," казва Матиас пред BBC.

"Не познавах обаче никой там. Така че, след като кацнах, у мен се задейства човешкият инстинкт и първото нещо, което трябваше да направя, беше да си намеря приятели. След това осъзнах, че повечето хора си създават приятели на работното място или в университета, а аз нямаше да започвам работа, нито щях да ставам студент."

Изправен пред вероятността много бързо да бъде остане изолиран и самотен, Матиас разработва хитър план.

"Реших, че ще наемам стаи в имоти, които се предлагаха в Airbnb и ще се местя в ново жилище всяка седмица. По този начин щях да си създам приятели", казва той.

За негова радост, планът му проработва и в следващите месеци той постепенно успява да си създаде кръг от приятели. Следващото му предизвикателство обаче било да стигне до "хакерска къща ".

Хакерската къща е имот, в който живеят няколко млади технологични предприемачи, които се опитват да задействат своите идеи за бизнес. Идеята е, че всички те могат да си помагат взаимно, да споделят съвети, всъхновение и контакти.

В средата на 2014 г. той най-накрая успява да стигне до такъв имот в Силициевата долина, но има една уловка – всичките 15 легла там били заети. Така че, ако искал да остане, той трябвало да спи на надуваем дюшек в малък килер без прозорци.

Матиас, който днес е на 29 г., казва, че веднага се възползвал от този шанс. "Спях в онзи килер в продължение на три месеца и въобще не се чувствах глупаво, нито пък се срамувах от това".

Три месеца по-късно той се сдобива с истинско легло, след като един от обитателите на къщата се изнася.

"Да пребивавам в такава хакерска къща беше безценно. Това ме разви много като предприемач. Беше изключително ценно и без този период не мисля, че щях да съм тук днес."

Ако превъртим времето напред до днес, приложението Timely на Матиас се използва от над 5 000 компании в 160 държави.

Роденият в северната част на Норвегия Матиас е израснал в град близо до столицата Осло.

Като дете първоначално мечтаел да стане професионален футболист, и по-конкретно играч на Манчестър Юнайтед, но след това като тийнейджър открил, че се справя много по-добре с компютърното програмиране.

Докато все още е в средното училище, той започва да прави уебсайтове на компании срещу заплащане. Матиас казва, че отначало родителите му не били особено щастливи от това, "докато не получих първия си чек".

След като напуска училище на 18 г., той работи за няколко компании за дигитален дизайн в Осло, като там работил по увеселителната система, която се предлага по време на полетите на Norwegian Air и по кампания на Facebook за Unicef.

Тъй като желаел сам да си бъде шеф и искал да разработи собствена бизнес идея, той започнал да работи по Timely. Матиас пуска първата версия през май 2013 г., докато все още живеел в Осло, но "нищо не се случило".

Сладка идея, която създаде бизнес с 40 млн. долара продажбиТара Бош описва себе си като бивша

"Получих няколко харесвания във Facebook и окуражителни думи от приятели, но нямах никакви клиенти," казва той. "Всичко пропадна. Бях вложил всичките си усилия, нощ след нощ, а после настана тишина. Беше опустошително."

Тъй като спестяванията му намалявали, Матиас осъзнал, че "има само още един шанс" да постигне успех с Timely. Било време да направи големия залог. Той продал апартамента си в Осло, за да набере още средства и се преместил в Силициевата долина.

След времето, прекарано в хакерската къща и след като работил с друг програмист от Индия, Матиас пуска втората версия на Timely в края на 2014 г. След това продажбите на компании, които плащат абонамент за услугата, започват бавно да нарастват.

Година по-късно Матиас решава да премести компанията, която назовава Memory, обратно в Осло. "Когато напуснах града, там нямаше среда за технологични стартъпи, но впоследствие вече процъфтяваше. Сега Осло е страхотно място за намирането на персонал в технологичната сфера."

С набраните 6 млн. долара финансиране от инвестиционни компании в САЩ, Великобритания и Норвегия, Memory в момента има 45 служители и генерира годишни продажби от над 2 млн. долара.

Предприемачи като Матиас "имат определени вродени характеристики, в сравнение с другите хора", казва Браян Морган, преподавател в Cardiff Metropolitan University.

Това означава, че те са по-склонни да поемат рискове и да се възползват от възможности.

"В първите години на развитието на даден продукт винаги става въпрос за устойчивост – способността да продължаваш, когато перспективите не са добри, както и да притежаваш способността да си достатъчно находчив и уверен, за да зависиш само от себе си.

Наемането на килер в Силициевата долина, за да помогнеш на бизнеса си да потръгне, ми изглежда като идеалния пример за постоянството и страстта, които са необходими, за да бъде човек успешен предприемач."

Когато си спомня за трите месеца, през които е живял в килер, Матиас казва, че това са били "откачени времена, но супер готини".

"Аз работех всяка минута, всеки ден, така че не ми пукаше особено къде спя", казва той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg