Притеснително ли е, когато имаш 130 млрд. долара кеш?

1860
Притеснително ли е, когато имаш 130 млрд. долара кеш?

© Pixabay.com

Оракулът от Омаха, както често наричат Уорън Бъфет, има една много добра причина, поради която иска компанията му да има много голяма сума свободни парични средства.

Той просто желае неговите наследници начело на Berkshire Hathaway да са добре капитализирани и да разполагат със средства за бъдещи придобивания.

Един от големите инвеститори в компанията казва през Yahoo Finance, че не е притеснен от ситуацията.


„Не сме притеснени от голямата сума кеш, която притежава компанията. Притежаваме акциите от няколко десетилетия и изкарахме много пари от тази инвестиция", разказва Бил Смед от Smead Capital Management.

„Да се държи подобна сума (бел. ред. около 130 млрд. долара) може да е притеснително за част от инвеститорите, но ние смятаме, че Berkshire има на разположение подобна сума, тъй като исторически погледнато, когато двамата ти ключови служители са на 89 и 95 години и един от тях евентуално постъпи в болница, това може да паникьоса част от вложителите".

Смед има предвид ситуация в миналото, или по-точно през 2012 г., когато Бъфет обяви, че е диагностициран с ранен етап на рак на простатата. В дните от 17 до 23 април същата година акциите на Berkshire поевтиняват с 2%, на фона на ръст на S&P500 от 1%.

Съветите на Бъфет: Как да направите първия си милионЛегендарният инвеститор Уорън Бъфет е идеален модел за подражание, независимо дали сте начинаещ инвеститор или вече преследвате финансово могъщество

До края на годината обаче и двата класа на акциите на Berkshire добавят по 12%, след като Бъфет обяви, че ракът не застрашава живота му за момента.

„Когато един от тях (Бъфет или Чарли Мънгър) има сериозно заболяване, компанията притежава инструмента, т.е. парите, с които да се купят акциите, в случай на паника.

Berkshire приключи третото тримесечие на 2019 г. с кеш от 130 млрд. долара, като компанията не е осъществявала голяма сделка от 2015 г., когато закупи Precision Castparts.

В този период Бъфет и Мънгър успяха да изградят сериозна позиция в Apple, както и да закупят книжа на Amazon за около 1 млрд. долара. Други 700 млн. долара бяха похарчени по обратното изкупуване на акциите на компанията само през третото тримесечие на 2019 г.

Уорън Бъфет има ясно мерило за успеха и това не са паритеОтношенията с хората и любовта на близките са определящи за успеха, смята милиардерът

По-рано през настоящата година Бъфет реши да вложи 10 млрд. долара в Occidental, с което да помогне на компанята да придобие Anadarko.

Българският бизнес

Всичко по темата Уорън Бъфет

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg