Продажбите на Amazon разочароваха инвеститорите, въпреки че растат с 27%

794
Продажбите на Amazon разочароваха инвеститорите, въпреки че растат с 27%

© Unsplash

Акциите на Amazon поевтиняха с над 7% в следборсовата търговия късно снощи, след като станаха ясни данните от финансовия отчет на компанията за второто тримесечие на годината. 

Приходите бележат ръст от 27% на годишна база до ниво от малко над 113 милиарда долара. Това е трето поредно тримесечие, в което Amazon отчита продажби за над 100 милиарда долара, но въпреки това те се оказаха по-слаби от очакванията на анализаторите.

Предварителните прогнози бяха за 115.2 милиарда долара, което беше и основната причина за разпродажбите на акциите ѝ. Темповете на растеж се забавят спрямо същия период на миналата година, когато продажбите растяха с по над 40%.


Финансовият директор на Amazon Брайън Ославски заяви, че високата база от лятото миналата година е основната причина, поради която тазгодишните продажби изглеждат по-слаби на фона на очакванията. През лятото на 2020 година, в разгара на пандемията от COVID-19, когато милиони хора преминаха от физическо към онлайн пазаруване, платформата значително увеличи продажбите си. 

За третото тримесечие на тази година Amazon очаква продажби между 106 и 112 милиарда долара, което би генерирало ръст от 10% до 16% на годишна база.

Предупреждението на Amazon за забавяне на темповете на ръст на продажбите е в унисон с прогнозите и на други технологични гиганти като Facebook и Apple. Те също обявиха във финансовите си отчети за второто тримесечие, че растежът ще се забави спрямо пиковите равнища, отчетени по време на пандемията.

Ославски също така заяви, че компанията инвестира активно в разширяване на логистичния си капацитет в Съединените щати. По-голямата част от инвестициите за 2021 година са планирани за втората половина на годината.

Нова порция рекордни печалби за технологичните гигантиАмериканските технологични гиганти отчитат рекордни печалби през второто тримесечие


И докато ръстът на продажбите през второто тримесечие беше по-слаб от очакваното, този на печалбата надвиши предварителните прогнози. Нетната печалба на Amazon за периода от април до юни тази година възлиза на 7.8 милиарда долара, или с 50% повече спрямо същия период на 2020 година.

Продължава да расте и броят на служителите на компанията. В световен мащаб за Amazon вече работят 1.33 милиона души, което представлява ръст от 52% на годишна база.

Въпреки разпродажбите след края на официалната сесия вчера, пазарната оценка на компанията все още е с 10.5% по-висока отколкото в началото на 2021 година и възлиза на 1.83 трилиона долара.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg