Производителят на птичи продукти Градус набира 100 млн. през БФБ

12684
Производителят на птичи продукти Градус набира 100 млн. през БФБ

След над 25 години успешно развитие на българския пазар, водещият производител на продукти от птиче месо Градус АД ще осъществи първично публично предлагане на акции (IPO).

Събитието се очаква в средата на тази година, а стойността на предложението към инвеститорите ще бъде за над 100 млн. лв, съобщават от компанията. 

Това е най-голямото IPO в страната ни след кризата от предишното десетилетие и ще даде възможност на инвеститорите да навлязат в един от най-слабо представените на борсата и в същото време най-растящи сектори – този на хранително-вкусовата промишленост.


Набраният капитал ще се използва за развитието на съществуващи и нови бизнес линии, свързани с производството на висококачествени хранителни продукти. Мениджър на емисията е Първа финансова брокерска къща.

Пре-маркетингът показва достатъчно голям интерес от институционални и частни инвеститори в България и чужбина. Вниманието е голямо както заради добрите финансови резултати на Градус АД, така и заради позициите на компанията на родния пазар.

За 2017 г. производителят ще отчете над 34 млн. лв. нетна печалба и около 200 млн. лв приходи.

За 12 г: 29 компании набраха 479 млн. лв. от БФБ-СофияТехнологичната компания Алтерко успя да набере 2.175 млн. лв. Търговията с акциите се очаква от 28 ноември

„Определено смятаме, че първичното публично предлагане на акции на Градус АД ще оправдае очакванията. То ще изведе компанията на нов път и ще ни отвори перспективи за развитие. Смятаме, че сме подготвени и излизаме на БФБ-София в момент, в който можем да

отговорим на целите на инвеститорите, като вярваме, че предлагането ще има положителен ефект и за капиталовия пазар като цяло“ – отбеляза Ангел Ангелов, главен изпълнителен директор на Градус АД.

Компанията е от най-големите производители на месо в България и в Топ 3 на най-големите производители на разплодни яйца в Европа. Градус е на първо място в страната ни по производство на продукти от птиче месо с 35% пазарен дял.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg