Публичните дружества разпределиха близо 120 млн. дивиденти

16492
Публичните дружества разпределиха близо 120 млн. дивиденти

© Pixabay.com

Публичните компании от Българска фондова борса са разпредели дивидент за близо 120 млн. лв. на акционерите си.

Това е част от печалбата им, реализирана през 2017 г., като вложенията в повечето от публични дружества биха донесли на инвеститорите си доходност, която е доста по-висока от предлаганите лихви по депозитите от търговските банки в страната.

Точната сума към момента достига 117.4 млн. лв., разпределена от общо 30 дружества.

Кои са рекордьорите за настоящата година?


Справка на Profit.bg сочи, че само три от компаниите са заделили повече от 10 млн. лв. дивидент на акционерите си. Това са Химимпорт и Софарма, разпределили съответно 15.09 млн. лв. и 13.8 млн. лв. (след като се извадят обратно изкупените акции, които компанията притежава), както и М+С Хидравлик с 11.5 млн. лв.

За сравнение – преди година компаниите, разпределили над 10 млн. лв. на акционерите си, бяха 7 на брой – ЧЕЗ Разпределение България, Булгартабак Холдинг, Адванс Терафонд АДСИЦ, Химимпорт, Софарма, Монбат и М+С Хидравлик.

Именно последната е един от редовните платци на дивиденти, като откакто дружеството е публично, е върнало на акционерите си съвкупната сума от 74.7 млн. лв. Първите две компании, или най-големите платци от миналата година, взеха решение на своите общи събрания дивидент да не се разпределя.

В челото на най-големите дивиденти, заделяни тази година, са още Адванс Терафонд АДСИЦ и Софарма трейдинг, разпределили съответно 9.9 и 9.8 млн. лв., или брутните 0.106 и 0.30 лв. за лот.

Дивидентът от Монбат възлезе на 7.5 млн. лв., а този от Спиди – 6.4 млн. лв. В топ 10 са още Софарма имоти АДСИЦ, с което дружествата от групата стават 3, както и Стара планина Холд и Алкомет.

Общо 21 - спрямо едно повече за година по-рано, пък са компаниите, отчели се на акционерите си с обща сума на дивидентите от над 1 млн. лв.

След промени в закона, позволяващи изплащането на шестмесечни дивиденти, първите публични дружества, обявили, че възнамеряват да започнат подобна практика, са Софарма и Корадо България.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръчка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg