Радослав Кошков: Ефективността е ключов елемент от икономиката на бъдещето

3418
Радослав Кошков: Ефективността е ключов елемент от икономиката на бъдещето

© Радослав Кошков

Това, което се случи през 2020 г., е, че пандемията ускори дигитализацията в много сектори.

Това, което ние се опитвахме от години да наложим - както в нашите структури и търговски офиси, така и към клиентите, се случи по-бързо.

Това заяви регионалният мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово Радослав Кошков. Той взе участие в панела "Двигатели на растежа", който беше част от 12-ото издание на форума Шумът на парите.

"Виждате и в момента, че почти всички събития и канали за общуване, било то с доставчици и  клиенти или в производството, са дигитални. Ние очаквахме тази трансформация още преди пандемията и се надявахме тя да се случи час по-скоро", коментира Кошков.

По думите му прогнозите за бъдещето зависят най-вече от клиентите, които вече са много по-взискателни, искат свързаност, информация и ефективност.


"Преди срещите и обученията се провеждаха основно в присъствена форма, докато сега преминахме към изцяло дигитален формат и за мен бъдещето е в комбинацията между двете. Това ще бъде най-ефективният модел", смята регионалният мениджър на Schneider Electric.

По отношение на веригите за доставка и трусовете, на които те бяха подложени през последната година, Кошков коментира, че могат да се разграничат две фази - до края на 2020 г. и сега.

"През 2020 г. първо имаше една неизвестност, не се знаеше как ще се развие пандемията, някои производства бяха временно затворени. В нашия бизнес не почуствахме особено забавяне, тъй като той се счита за критичен.

Ние доставяме системи и технологични решения, вкючително и за болнични заведения. Възприехме много строги противоепидемични мерки във фабриката. Тя беше затворена за външни посетители. Тези стандартии се спазват до ден-днешен", каза той. 

"Към момента, през 2021 г., има голям недостиг на определени суровини и компоненти и ние, като индустрия, също сме засегнати от тенденциите, които се наблюдават на пазара на петрола, на металите и т.н. Пандемията ни накара да се замислим и за отпечатъка, който оставяме върху околната среда.

Стоейки си вкъщи, видяхме нагледна илюстрация за това. В индустрията тази тема е водеща от много време насам", заяви Радослав Кошков.

Той заяви, че дигитализацията, която би довела до по-висока ефективност в производството и в операциите, вече е стандарт. Кошков прогнозира, че енергийната ефективност ще е ключов елемент от икономиката на бъдещето.

"Инвестициите ще са насочени основно към развитието на системи, софтуерни продукти, изкуствен интелект и други технологии, които да ни дават насоки как да използваме по-ефективно ресурсите, с които оперираме.

Заводът на Schneider Electric в България беше разширен няколко пъти, не толкова като площ, а като капацитет за производство. Търговският ни офис също се разширява като персонал. И на двете места инвестираме в технологии и иновации за по-ефективно използване", заяви той.

"Ние вярваме в потенциала на българската индустрия и стартирахме конкурса 4.0, в който искаме да наградим две фабрики с възможността да внедрят в системите си нашите последни технологични нововъведения. 

Нашите експерти ще им помогнат да имплементират тези решения в собствените си произвоствени линии, като ще получат и безплатни софтуерни лицензи. Вече имаме много кандидати и се надяваме скоро да обявим и резултатите", добави регионалният мениджър на Schneider Electric. 

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2021

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg