Разпродават имотите на най-скъпата компания на БФБ-София

2026
Разпродават имотите на най-скъпата компания на БФБ-София

Голф игрището край Елин Пелин, около което се предвиждаше изграждането на мегакомплекса „Света София“, е обявено на търг от частния съдебен изпълнител Васил Недялков.

Това показва справка в регистъра на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители. Обявената начална цена за седемте парцела, които се намират между с. Равно поле и с. Мусачево в община Елин Пелин, е 12 милиона лева.  

Става въпрос за имоти с обща площ от 547 декара. В тях, освен сградите и оборудването на голф игрището, влизат ниви и пасища, върху които трябваше да стартира строителството на туристическия комплекс. Всички имоти са на компанията Голф Клуб ЕООД, която от своя страна е част от България дивелопмънт холдингс лимитед.

Последната е притежавана на 100% от Кепитъл консепт лимитед АД - компанията с най-голяма пазарна капитализация на Българска фондова борса - София. Обект на търга са и дълготрайните материални активи на дружеството - трактори, автомобили, моторни косачки, голф колички, кухнеско оборудване, климатици и спортни съоръжения.

В обявлението на частния съдебен изпълнител се посочва, че търгът се организира по искане на консултантската компания Урбанико ООД за удовлетворяване на нейни вземания от "Голф клуб" ЕООД. Оферти ще могат да се подават до 27 февруари, а резулатите от търга ще бъдат обявени на 28 февруари.

Според последния публикуван финансов отчет на Кепитъл консепт лимитед, който е за третото тримесечие на 2017 г., дружеството е на загуба от 83 хиляди лева.

Там се посочва, че на 7 март 2017 г. е открито производство по несъстоятелност от страна на Убранико ООД до Софийски градски съд срещу Модърн инвестмънт ЕООД и България дивелопмънт холдингс лимитед, заради възникнал спор по изпълнението на дейности по договор за проектантски и консултантски усулги, вследствие на което е наложен запор върху имущество, банкови сметки и дружествени дялове на България дивелопмънт холдингс лимитед. 

Урабнико настоява за изплащането на сумата от 821 хиляди евро, заедно с дължимите лихви и съдебни разноски, които възлизат на 76 хил. лв. В отчета обаче е отбелязано, че двете страни се намират в процес на преговори и се подготвя допълнително споразумение, с което спорът да бъде уреден.

Откъде започна всичко?

Историята на мегакомплекса "Света София" започна в края на 2014 г., когато компания, свързвана с китайския милиардер Стивън Ло, придоби Уелкъм Холдингс, а заедно с това и собствеността върху игрището край Елин Пелин. Малко след това дружеството бе прекръстено на Кепитъл консепт лимитед АД и отписано от регистъра на публичните компании, но с уговорката, че в бъдеще може да има ново листване, ако то ще е от полза за развитието на проекта.

Така компанията се завърна на капиталовия пазар през 2015 г. и обяви, че това ще допринесе за поддържане на оптимален кредитен профил и баланс при финансиране на многомилионния пилотен проект „Света София“ в община Елин Пелин.  

Планираните инвестиции в мегакомплекса, проектиран от хонконгското архитектурно бюро CMDL Architects International, възлизаха на внушителните милиард и половина евро. Цялостната концепция беше за изграждане на международен интелигентен град, включващ петзвезден хотел, конферентен и изложбен център от най-висок клас, най-големия в света закрит аквапарк, внушителен търговски център, многофункционален район, казино и запазване на вече действащия голф клуб.

„Света София“ получи и сертификат за приоритетен инвестиционен проект, но впоследствие плановете бяха замразени и през септември 2016 г. Кепитъл консепт лимитед отново слезе от борсата.

През 2017 г. обаче компанията отново беше допусната до търговия, след като няколко месеца по-рано капиталът й беше увеличен от 54 хил. лв. на 2.2 милиарда чрез апорт на вземания на няколко свързани с мажоритарния собственик дружества. Така Кепитъл консепт лимитед АД се оказа с рекордна за българския пазар капитализация от 13 млрд. лв.

През януари тази година най-скъпата компания на БФБ-София беше преместена за търговия на Алтернативен пазар BaSE, тъй като не изпълнява изискванията за повече от пет средномесечни сделки в последните шест месеца. Те важат за всички акции, които се търгуват на основния регулиран пазар.

Куриозното в случая е, че след прехвърлянето общата пазарна капитализация на Алтернативния пазар BaSE възлиза на 14.62 милиарда лева, или с 50% повече от общата капитализация на основния регулиран пазар на БФБ-София, която е в размер на 9.75 милиарда лева.  

Последната сделка с книжата на "Кепитъл консепт лимитед" е от 5 януари 2018 г. на цена от 6.20 лв. за брой.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg