Рекорден брой компании със 100 млн. лв. капитализация

1793
Рекорден брой компании със 100 млн. лв. капитализация

В края на третото тримесечие на 2017 г. общо 30 от търгуваните на регулиран пазар на Българска фондова борса дружества са с пазарна капитализация от над 100 млн. лв. Това не се е случвало от точно 9 години насам - за последно в края на третото тримесечие на 2009 г.

Какво е положението днес, вече близо 3 седмици от началото на последното тримесечие на годината?

От топ 100 млн. лв. временно отпаднаха Корадо България (98 млн. лв.), но там вече е новата най-скъпа компания - Кепитъл Консепт Лимитед.

Малко под 100 млн. лв. е и пазарната оценка на Хидравлични елементи и системи и Проучване и добив на нефт и газ – 99.5 и 96.2 млн. лв.


Лидери в подреждането днес са Първа инвестиционна банка и Софарма с капитализация от респективно 590.48 млн. лв. и 565 млн. лв. Тук обаче правим изключението - в подреждането не включваме Кепитъл Консепт Лимитид, тъй като от листването на дружеството до момента има сключена една-единствена сделка за 300 акции.

Тук не попада и Дружба стъкларски заводи, тъй като нейните книжа се търгуват на BaSE Market.

Компания за 13 млрд. лв се търгува у нас. Какво трябва да знаемВие бихте ли инвестирали в тази компания?

Пазарната оценка на ЧЕЗ Разпределение България днес е 520.56 млн. лв., а преди старта на днешната търговска сесия Чайкафарма Висококачествени лекарства бе с капитализация от 492 млн. лв.

Следват Монбат, Химимпорт, М+С Хидравлик, Алкомет, Албена и Булгартабак Холдинг.

Как се промени класацията от началото на 2017 г.?

В края на 2016 г. начело в списъка на най-скъпите компании на БФБ-София бяха Софарма, Чайкафарма, Монбат и Първа инвестиционна банка.

Справка на Profit.bg показа, че от началото на 2017 г. най-силен ръст в процентно изражение се отчита при капитализацията на Корадо България (113%), следвана от Свилоза (71%), Първа инвестиционна банка (60.24%), ЧЕЗ Разпределение България (55%), Еврохолд България (50%) и Софарма (40%).

Едва три са компаниите са добавили по над 100 млн. към пазарната си оценка през годината. Това са Първа инвестиционна банка, ЧЕЗ Разпределение България и Софарма, където се отчита ръст от 221.9 млн. лв., 186 млн. лв. и 163.7 млн. лв.

Днес 30-те най-скъпи компании на БФБ-София съставляват 77.1% от общата пазарна капитализация на листваните на регулиран пазар дружества. В края на 2016 г. процентът бе 79.93 на сто.

Най-скъпите 30 дружества днес са оценени на общо 7.262 млрд. лв.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg