Рекорден брой компании си поставят климатични цели

951
Рекорден брой компании си поставят климатични цели

© Pixabay

Рекорден брой компании се ангажират да намалят емисиите си въглероден диоксид, се посочва в доклад на ООН, цитиран от BBC.

Но фирмите в Азия, Африка и Латинска Америка изостават от тези Европа, САЩ и Япония, когато става въпрос за климатичните ангажименти, смятат изследователите.

Някои от тях открито изразяват съмненията си, че петролните компании ще могат да осигурят съкращенията на въглеродните емисии, които са обещали.

Инициативата за поставяне на научно базирани въглеродни цели, която се осъществява с подкрепата на ООН, отчита, че над 2000 компании в 70 държави с обща пазарна капитализация от 38 трилиона долара, опериращи в 15 различни индустрии, вече са поели конкретни ангажименти в борбата с климатичните промени.


Авторите на доклада казват, че в най-замърсяващите сектори към инициативата се е присъединила "критична маса" от фирми - 27%.

Те вярват, че това може да се окаже положителна повратна точка, тъй като замърсяващите гиганти влияят върху действията на цялата верига за доставки.

Повече от половината компании, които си поставят цели, са в богатите страни от Г-7, но има и участници от Китай, Индия, Бразилия, Южна Корея и Южна Африка.

Климатичните промени повишават риска от нови заразни болести?Заплахата е особено осезаема за Африка и Азия - континенти, които бяха

Канада и Италия изостават, а Африка и Азия се нуждаят от повече участници. се казва още в доклада.

Около 80% от целите, одобрени от фирмите през 2021 г., са приведени в съответствие с еталон за ограничаване на повишаването на глобалната температура до 1.5º C над прединдустриалната епоха.

Има обаче и учени, които призовават за предпазливост по отношение на целите на петролните компании.

Мозъчният тръст Carbon Tracker заявява, че петролните и газовите компании базират целите си за емисии или на продажба на замърсяващи активи, или на недоказани или противоречиви технологии.

Те включват улавяне и съхранение на въглерода или различни компенсации, включващи засаждане на дървета и други. Carbon Tracker твърди, че инвеститорите трябва да си зададат въпроса дали целите на компаниите са не само амбициозни, но и надеждни.

„Технологиите за смекчаване на емисиите представляват огромен риск за инвеститорите и климата, защото повечето са в ранен етап на развитие, а решенията, включващи засаждане на дървета, изискват огромни площи земя. Разходите ще бъдат огромни и не е ясно дали ще бъдат технически осъществими или икономически жизнеспособни", коментира пред BBC Майк Кофин от Carbon Tracker. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg