Роснефт отчита 13% ръст на печалбата въпреки западните санкции

712
Роснефт отчита 13% ръст на печалбата въпреки западните санкции

© Pixabay

Водещият руски петролен производител Роснефт отчете 13% ръст на нетната си печалба за полугодието в четвъртък до 432 милиарда рубли (7.22 милиарда долара). В съобщението на компанията, цитирано от Ройтерс, се посочва, че добрите резултати са подпомогнати от строгия контрол на разходите.

Руските петролни фирми са изправени пред санкциите на Запада заради войната Украйна, които възпрепятстват световната им търговия и усложняват финансирането.

„Роснефт беше под безпрецедентен натиск от неблагоприятни външни фактори и незаконни санкции“, каза главният изпълнителен директор Игор Сечин в изявление.


Русия пострада и от отлива на западните капитали след началото на това, което Москва нарича "специална военна операция" в Украйна на 24 февруари. BP обяви през февруари, че се отказва от своя дял от 19.75% в Роснефт.

Роснефт съобщи, че продажбите на петрол за периода януари-юни са се увеличили с 5.7% на годишна база, докато дългът ѝ е намалял с 12% в сравнение с началото на годината.

„Благодарение на високата оперативна ефективност и подходящите управленски решения успяхме да осигурим непрекъснатост на бизнеса и да демонстрираме стабилни резултати“, добави Сечин, който е дългогодишен съюзник на президента Владимир Путин.

Роснефт представляваше около половината от петролните и газови запаси на BP и една трета от нейното производство.

През юни Сечин каза, че BP все още остава най-големият частен акционер въпреки съобщението за оттегляне.

Колко ще струва на Европа отливът на руски туристиПрез последните 10 години Русия бе лидер по заявки за получаване на шенгенска виза

Той уточни, че дивидентът на BP ще бъде преведен в специални сметки, без да дава подробности. Русия наложи капиталов контрол и ограничи трансграничните трансфери на чуждестранна валута, за да устои на санкциите, свързани с Украйна.

Роснефт заяви в четвъртък, че BP все още има право на част от полагащите ѝ се повече от 441 милиарда рубли (7.4 милиарда долара) за 2021 г.

„Финансовите резултати за първото полугодие на 2022 г. формират солидна основа за изплащане на междинни дивиденти и по-нататъшен ръст на общите плащания за 2022 г.“, се казва още в съобщението.

Роснефт съобщи, че добивът на изкопаеми горива през първото полугодие е достигнал 4.85 милиона барела петролен еквивалент на ден, което е увеличение от 1.5% спрямо предходния период, като се изключат активите, продадени през 2021 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg