Samsung инвестира 5 млрд. долара в постигането на въглеродна неутралност

6492
Samsung инвестира 5 млрд. долара в постигането на въглеродна неутралност

© Pixabay

Samsung Electronics ще инвестира над 7 трилиона вона (над 5 милиарда щатски долара) до 2030 г. като част от широкообхватните екологични инициативи, насочени към превръщането на компанията във въглеродно неутрална до 2050 г. Това съобщи най-големият производител на чипове и мобилни устройства в света, цитиран от Ройтерс.

Технологичният гигант ще похарчи парите за научноизследователска и развойна дейност за технологии, насочени към филтриране на парникови газове и улавяне на въглероден диоксид, генериран по време на производството на чипове.

"Компанията ще се стреми да направи своя бизнес с устройства въглеродно неутрален по-рано от планираното, до 2030 г.", каза Ким Су-джин, ръководител на стратегическата група за устойчиво развитие в Samsung. Освен това южнокорейската компания планира да засили рециклирането на ресурси като литий и пластмаса.


„Тези дейности са предназначени в крайна сметка да отговорят на търсенето от нашите клиенти, така че да повишим интереса към нашите продукти. Има разходи, но ще се опитаме да създадем бизнес възможност“, каза Ким.

Samsung заяви, че се присъединява към група от глобални корпорации, ангажирани със 100% възобновяема енергия, наречена RE100, следвайки стъпките на глобални партньори като Apple, TSMC и Intel.

Южна Корея също има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2050 г., но това е предизвикателство за страна със значителна тежка промишленост, включително корабостроене и стоманодобив.

Страната разчита на въглища и газ за над 60% от производството на електроенергия, докато възобновяемите източници се използват само за 6% от енергийния микс, според данни на южнокорейското министерство на индустрията.

Може ли петролната индустрия да се превърне в двигател на декарбонизацията?Петролните компании имат стимул да направят бизнеса си по-зелен


За заводите за чипове на Samsung и други производители в Южна Корея стабилната и достъпна енергия е ключова за конкурентоспособността, но напредъкът във възобновяемата енергия е твърде бавен, за да отговори на тези критерии досега, според анализаторите, цитирани от Ройтерс.

„Ние сме компания, която произвежда директно. Така че има различни, многослойни предизвикателства“, коментира  Ким Су-джин.

Клиентите и инвеститорите на Samsung, със свои собствени въглеродно неутрални цели, отдавна призовават компанията за по-ясни екологични цели.

„Въпреки че броят на въглеродните емисии продължава да расте, Samsung Electronics забави поемането на ясен ангажимент за това как значително да намали въглеродните емисии. Това е нарастващо безпокойство за дългосрочните инвеститори“, смята анализаторът на APG Asset Management Ю-Кюнг Парк.

Производството на чипове и компоненти представлява 15,6 милиона или 90% от общо 17,4 милиона тона парникови газове, емитирани от Samsung Electronics през 2021 г. В същото време нейният бизнес с устройства, включително мобилни телефони, пгенерира едва 10% емисиите ѝ.

Освен това бизнесът с чипове и компоненти на Samsung е използвал 144 милиона тона вода през 2021 г. - 88% от общо 164 милиона тона, използвани от компанията. Samsung се стреми да поддържа изтеглената вода от източниците на нивото от 2021 г., докато производството на чипове се разширява.

В допълнение към целите си за нетни нулеви емисии и консумация на вода, Samsung планира да увеличи рециклирането на ресурси като литий и кобалт, използвани в устройствата.

В момента компанията събира електронни отпадъци в около 50 страни, като добавя, че се стреми да направи това в около 180 държави до 2030 г.

Samsung се опитва и да увеличи дела на повторно използваната пластмаса в своите устройства до 50% от общия необходим ресурс до 2030 г. и 100% до 2050 г., както и да разшири производството на енергийно ефективни чипове и устройства.

„В крайна сметка ние сме технологична компания. Така че ще допринесем положително за изменението на климата чрез развитие на технологиите. Тъй като ние сме голяма компания и нашите продукти се използват широко, ние ще окажем влияние чрез мащаба“, каза още Ким.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg