Сделките с дялово инвестиране с върхова стойност от 2007 г. насам

790
Сделките с дялово инвестиране с върхова стойност от 2007 г. насам

© Pixabay

Рекордните нива на неизползвани капитали, евтиният дълг и изгодните условия по кредитирането повишиха стойността на сделките, свързани с дялово инвестиране, до 212 млрд. долара в световен мащаб, което е най-високото й ниво от годините на бума отпреди десетилетие, пише FT.

Стойността на изкупуванията скача с близо 25% за първите девет месеца на годината и съставлява малко по-малко от една десета от общата стойност на сделките по сливания и поглъщания (M&A), сочат данни на Thomson Reuters. Активността в сектора на дяловото инвестиране в САЩ и Европа е най-висока от 2007 г. насам, когато стойността на тези сделки достига 526 млрд. долара за същия период.

Общата стойност на M&A сделките в световен мащаб достига 2.4 трлн. долара от началото на годината, отбелязвайки повишение от 2% в сравнение със същия период година по-рано.

Последните данни включват едни от най-големите сделки на индустрията на дяловото инвестиране от финансовата криза насам, в това число сделката на стойност 18 млрд. долара за подразделението за чипове на Toshiba, придобито от консорциум, предвождан от Bain Capital, планираното придобиване на стойност 6.5 млрд. долара на щатската Staples от страна на Sycamore Partners и придобиването за 5.3 млрд. долара на скандинавската Nets A/S от страна на Hellman & Friedman.

От CVC в Европа до Apollo Global Management в САЩ, компаниите, занимаващите се с дялови инвестиции бързо набраха рекордни средства, подкрепени от институционални и държавни инвеститори, които гонят висока доходност в условията на нисколихвена среда. Нещо повече, агресивното насочване на посоката на Саудитска Арабия към дяловите инвестиции предизвика създаването на управлявания от SoftBank фонд за инвестиции Vision Fund с 93 млрд. долара капитал, както и планове за създаване на фонд за инфраструктурни инвестиции с 40 млрд. долара капитал, оглавяван от Blackstone.

Бумът се подхранва от по-облекчените условия за отпускане на кредити, както и от улеснената способност за достъп до кредитиране.

Стойността на сделките, свързани с дялово инвестиране, достига 69 млрд. долара за първите девет месеца на 2017 г. в Европа, което представлява 60% в сравнение със същия период на миналата година. В САЩ стойността на изкупуванията възлиза на 105 млрд. долара, отбелязвайки 31% ръст. В Азиатско-тихоокеанския регион пък се отчита спад почти наполовина до 24 млрд. долара.

Големи корпорации, сред които Unilever, Akzo Nobel и Sanofi, се опитват да продадат мултимилиарди подразделения в идните месеци и всичките те са потенциални мишени на дяловото инвестиране. Има очаквания дори, че до края на годината ще има сделка, свързана с дялово инвестиране на стойност 10 млрд. долара, или по-голяма, като мишена ще е публична компания.

“В момента има огромни капитали, за които се търси къде да бъдат вложени в условията на ниска доходност и ниски нива на риск. Това ще продължи да бъде пазар на продавачите, докато не настъпи някакво сътресение,” казва Марк Редман, който отговаря за дяловото инвестиране в канадския пенсионен фонд Omers.

През август Bain Capital и Cinven придобиха срещу 4.1 млрд. евро германската фармацевтична компания Stada, но едва след като предложиха 50% над актуалната цена на акциите, за да надделеят над конкуртентната оферта на Advent International и Permira.

“Средните цени в дяловото инвестиране, които се плащат в момента, са най-високите за последните десет години,” заявява пред FT ръководител от индустрията с над две десетилетия опит.

Дали това не означава, че в момента се надува балон? “Не зная”, казва той.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg