Седмица до листването на Биодит

4149
Седмица до листването на Биодит

© Биодит

Само след седмица ще се проведе първичното публично предлагане на една от най-бързоразвиващите се компании у нас – Биодит.

Днес, 7 дни преди подписката, пък ще можем да чуем презентация за дейността и целите на дружеството от нейния основател. Нека видим какво представлява днес компанията.

Биодит е динамично развиваща се високотехнологична компания, специализирана в разработването и производството на модерни биометрични системи за контрол на достъпа, сигурност и обслужване на работното време.

Тя ще е първата компания, която ще излезе на BEAM пазара на Българска фондова борса. Компанията е допусната на пазара за растеж на малки и средни предприятия, като публичното предлагане стартира на 21 януари. На аукциона ще бъдат предложени до 1 млн. обикновени акции с номинална и емисионна стойност от 1 лев.


Основни клиенти и пазари

Производствените компании са посочени като едни от най-големите клиенти на Биодит. Сред тях са дружества, като "Мекалит", "Димитър Маджаров", "Флекспринт", ОМК, Градус, ВИАНД, "Бултекс 99" и други, търговски вериги, като "Технополис" и "Практикер", офисни сгради, военни предприятия, дистрибутори.

Като цяло компанията идентифицира пет пазара за разширяване и растеж - Италия, Испания, Германия, Великобритания, Ирландия и Швеция. Основна част от набраните средства ще се насочат именно към Испания.

Какво е BEAM и коя ще е първата компания, която ще се листва? Пазарът за растеж на МСП beam е специален пазар, организиран от Българска фондова борса (БФБ), който дава възможност за финансиране на дейността на малките и средни компании в България

Основни акционери

Мажоритарен акционер в компанията е Юлиан Софрониев със 70.59%, а 25.71% са на "Ню Юръп Венчър Екуити II ЕС Си Ей СИКАР". Финансирането на дейността досега е ставало със заеми от фондовете нa NEVEQ и "ИмВенчър I", които вече са конвертирани в акции, както и заем от БАКБ за 150 хил. лева с падеж в края 2021 г.

Основните акционери са се съгласили да не продават свои акции в следващите 24 месеца след листването на компанията на борсата.

Приходи и финансов резултат

Приходите на компанията за 2019 г. са 260 хил. при 380 хил. година по-рано. Загубата нараства с 10 хил. лева, до 577 хил. лв. За деветмесечието на 2020 г. приходите са 200 хил. лева, а загубата - 435 хил. лв.

Предлагането:

Ще бъдат предложени 1 млн. акции, като капиталът ще бъде увеличен, ако са записани и платени не по-малко от 250 хил. акции - минималния размер на емисията.

Всяко лице може да запише най-малко 1 брой акция от предлаганите. Инвеститорите, които желаят да запишат акции, могат да подадат нареждане (поръчка) за записване на акции най-късно до края на call-фазата на IPO аукциона на 21 януари 2021 г.

Презентация

На 14 януари от 17:30 ч. Юлиан Софрониев ще разкаже повече за компанията, както и за бъдещите ѝ планове. Презентацията ще може да се наблюдава тук, като ще има възможност и за въпроси. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg