Седмица до първичното публично предлагане на Градус АД

2074
Седмица до първичното публично предлагане на Градус АД

© Градус

На 18 и 19 юни (понеделник и вторник) ще се проведе едно от големите събития за капиталовия ни пазар през 2018 г. В двата дни от Градус АД ще осъществят своето първично публично предлагане, като ще предложат на инвеститорите 55 555 556 броя акции, от които 27 777 778 нови и 27 777 778 съществуващи.

Цната на предлагането ще е между 1.80 и 2.35 лв. за брой. Ключовото в случая е, че всички инвеститори ще придобият акции на една и съща цена, поради което от ПФБК - посредника, осъществяващ предлагането, препоръчаха участие с пазарни поръчки за определено количество акции.

При наличие на засилен интерес и по преценка на водещия мениджър, могат да бъдат предложени допълнително 6 638 888 съществуващи акции, като това ще се случи във вторник (19 юни), когато ще се предложат и незакупените акции от първия ден.

При реализиране на цялата емисия, свободнотъргуемите книжа на Градус ще достигнат 25% от капитала на дружеството.

IPO-то на Градус може да се превърне във второто в историята на БФБ-София, което да набере над 100 млн. лв., като в горната си граница сумата достига 146.156 млн. лв.

Пазарната оценка на дружеството при стартирането на вторичната търговия се очаква да е между 447 и 585 млн. лв., а свободно търгуваните акции (free float) – 25%. Началото на вторичната търговия се очаква в средата на юли.

От компанията предвиждат нетна печалба от 35 млн. лв. и EBITDA от 46 млн. лв. за 2018 г., докато за 2019 г. се прогнозират 45 млн. лв. нетна печалба и 58 млн. лв. EBITDA.

Компанията държи 35% пазарен дял в пилешкото месо в България с 30 хил. т.  производствен капацитет и 11 млн. преработени бройлери за 2017 г.

Градус АД предлага над 150 различни продукта от птиче месо и е номер 1 на Балканите в добива на бели меса.

Дружеството е номер 2 в Европа при разплодните яйца и номер 1 производител на фураж у нас.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...