Седмица преди промените в SOFIX: Ето какво трябва да знаем

1352
Седмица преди промените в SOFIX: Ето какво трябва да знаем

© Pixabay.com

От 25 септември (вторник), или точно след седем дни, съставът на най-стария и представителен индекс на Българска фондова борса (SOFIX) ще претърпи поредните си промени. Това ще са и последните промени за 2018 г., тъй като ребалансиранията се правят два пъти в годината – през март и септември.

Коя компания влиза, коя излиза, коя и защо не успя да попадне там и кое дружество е с най-големи шансове да попадне в SOFIX след нови шест месеца?

Софарма трейдинг

Компанията не успя да попадне в SOFIX, въпреки че отговаря на изискванията. Причината – теглото на икономическата група, включваща емисиите Софарма АД-София и Софарма трейдинг АД-София, надхвърля изискването от 20% към 1 септември 2018 г.

Трейс Груп Холд

Именно поради отпадането на Софарма трейдинг, печелившият губещ се оказа Трейс Груп Холд. Компанията, която към днешна дата е най-губещото дружество в SOFIX, ще остане в индекса за поне още 6 месеца.

Новите компании

М+С Хидравлик се завръща в индекса само шест месеца, след като бе извадена от него. Компанията, която е собственост на два от публичните холдинги – Стара планина Холд и Индустриален Капитал Холдинг, отчита 13.9 млн. лв. консолидирана нетна печалба спрямо 12.1 млн. лв. за година по-рано.

Дебют в SOFIX от следващата седмица ще направи Елана Агрокредит АД. Компанията отчете печалба от 1.31 млн. лв. за първите шест месеца на 2018 г. спрямо 1.05 млн. лв. за 12 месеца по-рано.

Отпадащите компании

От базата на SOFIX след седем дни ще отпаднат две компании – Индустриален Холдинг България и Доверие Обединен Холдинг.

На крачка от влизане

Емисията на Градус е с най-големи шансове да попадне в SOFIX след шест месеца. Пазарната капитализация на дружеството днес е 437 млн. лв., като единственото, което ще има значение, е седмичният оборот и ликвидността на акциите в следващия период.

Най-ликвидните от началото на 2018 г.

Общо 7 от 15-те дружества в SOFIX са с по над 1000 сделки от началото на 2018 г. Лидери по този показател са Химимпорт и Софарма, следвани от Адванс Терафонд АДСИЦ, Централна кооперативна банка, Сирма Груп Холдинг, Първа инвестиционна банка и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ.

Най-поскъпващи и най-поевтиняващите

Само четири емисии се търгуват на по-високи нива от края на 2017 г. Сред тях са Химимпорт и Еврохолд България, добавили 23 и 12%, докато Холдинг Варна и Централна кооперативна банка поскъпват с респективно 4.78 и 2.65 на сто.

На минус от над 10% са общо 8 от компаниите в индекса на сините чипове. Най-големи загуби търпят инвеститорите в Първа инвестиционна банка и Трейс Груп Холд, поевтинели с по 30.69 и 26.64 на сто.

Доверие Обединен Холдинг, Монбат и Сирма Груп Холдинг бележат спад с по 20%, Албена губи 19 на сто, а Стара планина Холд и Фонд за недвижими имоти – респективно 13 и 12%.

Минимални са пониженията при Софарма и Адванс терафонд АДСИЦ.

Представянето на новите дружества

От началото на 2018 г. акциите на Елана Агрокредит добавят 2.61% към стойността си, докато книжата на М+С Хидравлик губят 0.95% до 7.70 лв.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас