Седмица преди промените в SOFIX: Ето какво трябва да знаем

800
Седмица преди промените в SOFIX: Ето какво трябва да знаем

© Pixabay.com

От 19 март (понеделник) 2018 г., или точно след 7 календарни дни, съставът на най-стария и представителен индекс на Българска фондова борса (SOFIX) ще претърпи две промени.

На мястото на Неохим и М+С Хидравлик в индикатора попадат други две емисии – Трейс Груп Холд и Холдинг Варна.

Двете дружества не за първи път ще са част от SOFIX, но още по-интересно е, че Трейс Груп Холд влиза в индекса само шест месеца, след като от БФБ-София първоначално обявиха, че емисията влиза, но по-късно бе заменена от Неохим поради техническа грешка.

Е, Неохим вече е аут, след като в последните шест месеца не показа на инвеститорите, че заслужава мястото си в SOFIX. Там обаче вече са Трейс Груп Холд и Холдинг Варна. Ето какво трябва да знаем за двете компании:

Трейс Груп Холд

Компанията приключи 2017 г. с консолидирани приходи от продажби в размер на 307.9 млн. лв. спрямо 264.3 млн. лв. за преди година. Нетната печалба на пътностроителната компания за изминалата година възлиза на 3.4 млн. лв. срещу загуба от 11.3 млн. лв. за преди 12 месеца.

В края на миналата година компанията регистрира свое дъщерно дружество в Германия, а след това и нова компания в Сърбия.

Политиката на Трейс Груп Холд, целяща диверсификация на приходите и по-слаба зависимост от пазара в България, дава резултат и от началото на 2018 г. дружеството вече се похвали с няколко големи договора в съседната ни държава.

Трейс Груп Холд с нов милионен договор в СърбияСтойността на договора е 15.9 млн. лв., влиза в сила от 1 април и е за 3 г.

В началото на 2018 г., с решение на Управителния съвет, бе продължена процедурата по обратно изкупуване на собствени акции. Броят на акциите, подлежащи на обратно изкупуване, е 100 000, или 0.41% от капитала на компанията.

Цената, на която следва да се извършат покупките, е от 4 до 9 лв. за брой.

Холдинг Варна

Холдингът приключи 2017 г. с предварителни данни за продажбите си в размер на 69.04 млн. лв. спрямо 58.3 млн. лв. за преди 12 месеца. Това обаче не бе достатъчно компанията да излезе на печалба и тя записва загуба, възлизаща на 988 хил. лв.

Припомняме, че към четвъртото тримесечие на 2016 г. дружеството обяви загуба от 1 млн. лв., но според консолидирания финансов отчет за същата година, излезе на печалба.

Компанията се занимава основно с поддържане на инфраструктурата на к.к. Св. Св. Константин и Елена, строителство на жилищни сгради, управление, строителство, модернизиране и изграждане на яхтено пристанище Балчик, туристическа дейност – хотелиерство и ресторантьорство, експлоатация на морски плажове, отдаване под наем на собствени активи, производство и търговия със стоки и др.

Представянето на двете дружества на БФБ-София

От началото на 2018 г. книжата на Трейс Груп Холд са добавили 9.89%, до 5 лв. за брой, докато Холдинг Варна поскъпва с 3.06 на сто, до 36 лв. за лот.

За последните 12 месеца поскъпването по двете позиции е респективно 22.28 и 10.78%.

EFT-ът на Експат

Първият борсово търгуван фонд у нас управлява активи за над 31 млн. лв., по последни данни. Той притежава 12 825 акции от Неохим и 244 629 лота от М+С Хидравлик, които трябва да продаде в следващите седмици, за да може да попълни портфейла си с книжа на Холдинг Варна и Трейс Груп Холд.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg