SeedBlink е първата в ЦИЕ лицензирана платформа за алтернативни инвестиции

1249
SeedBlink е първата в ЦИЕ лицензирана платформа за алтернативни инвестиции

© SeedBlink

SeedBlink, платформата за съвместни инвестиции в европейски стартъпи, чрез която свързаните с България Dronamics и Alcatraz AI набраха средства през изминалата година, получи лиценз от румънския орган за финансов надзор (ASF) като доставчик на услуги за групово финансиране съгласно ECSPR (Регламент относно европейските доставчици на услуги за групово финансиране на предприятия).  
 
По този начин SeedBlink става първата платформа за алтернативни съвместни инвестиции в Централна и Източна Европа, която получава разрешение съгласно новия регламент, съобщават от SeedBlink. На европейско ниво само 4 други платформи са получили този лиценз от местни юрисдикции (само две от тях включват собствен капитал), като те оперират основно в Западна Европа: Испания, Латвия, Нидерландия и Франция.  
 
"Амбицията ни е да продължим да подкрепяме технологични стартиращи и разширяващи се предприятия и да допринасяме за развитието на Европа като иновационен център с помощта на частни инвеститори от цяла Европа“, казва Ангел Хаджиев, Директор за България в SeedBlink.  
 
Съгласно ECSPR лицензираната платформа трябва да спазва няколко мерки за защита на инвеститорите. Една от тези мерки е листът с ключова информация за инвестициите (KIIS), който всеки стартъп трябва да изготви за всяко предложение за групово финансиране. Той трябва да включва рисковете на инвестицията и се фокусира върху важна информация за собствениците на проекта, правата и таксите на инвеститорите, както и видовете предлагани инструменти.  
 
Съгласно регламента доставчиците на групово финансиране имат право да създадат вторичен пазар, на който инвеститорите да препродават своите групово финансирани инвестиции чрез информационни табла, на които купувачите и продавачите могат да се намират взаимно. 
 
"Започнахме да кандидатстваме за акредитация в юрисдикциите на държавите членки на ЕС, за да получим европейски паспорт. SeedBlink предлага на инвеститорите възможност за безопасно трансгранично инвестиране в стартиращи предприятия с европейско ДНК, заедно с най-силната мрежа от бизнес ангели и фондове за рисков капитал. В допълнение към ясния протокол, акредитацията увеличава капацитета ни за съвместни инвестиции с инвестиции между 100 хил. и 5 млн. евро", казва Кармен Себе, главен изпълнителен директор на SeedBlink.  
 
SeedBlink е специализирана платформа за технологични инвестиции, стартирана през 2020 г., която дава възможност на частни инвеститори да инвестират във водещи европейски стартъпи и скейлъпи заедно с утвърдени институционални инвеститори. 
 
През 2022 г. SeedBlink консолидира инфраструктурата си и разшири присъствието си в Централна и Източна Европа и Бенелюкс, за да реализира иновации в европейски мащаб. Платформата вече е мобилизирала над 145 млн. евро инвестиции в стартиращи предприятия, привлякла е над 63 000 индивидуални инвеститори от 73 държави и има портфолио от 255 финансирани европейски компании, включително свързаните с България Dronamics и Alcatraz AI. Платформата е достъпна и за българските инвеститори, с информация и ресурси на български език.
 
Рундовете, реализирани чрез SeedBlink, имат над 200 ключови инвестиционни партньори, включително фондове за рисков капитал и институционални инвеститори, семейни бизнеси и групи от бизнес ангели, както на местно, така и на международно ниво. Сред инвестиционните партньори в българското портфолио през изминалата година са LAUNCHub Ventures, Eleven Ventures и Silverline Capital.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg