SeedBlink мобилизира 2,69 млн. евро в стартъпи през първата си година у нас

1022
SeedBlink мобилизира 2,69 млн. евро в стартъпи през първата си година у нас

© Profit / Canva

Платформата за съвместни инвестиции в европейски стартъпи SeedBlink, чрез която свързаните с България Dronamics и Alcatraz AI набраха средства, е мобилизирала 2,69 млн. евро през първата година от дейността си в България, съобщиха от компанията. 
 
SeedBlink публикува своя годишен отчет заедно с анализ на екосистемата в Централна и Източна Европа, отбелязвайки 3 години дейност в европейската екосистема. 
 
В България през 2021 и 2022 г. има два пъти повече рундове в сравнение с предходните години въпреки рецесията, показва отчетът.
 
През последните 3 години броят на рундовете непрекъснато се увеличава, което разкрива неизползвания потенциал на България.
 
По-голямата част от финансирането отива за Серии C и D, което показва, че българските стартъпи се разрастват и екосистемата узрява.
 
ЦИЕ все още е един от най-бързо развиващите се региони за финансиране с рисков капитал в Европа, като повече средства са привлечени от стартъпи в областта на мобилността и финтех.
 
Устойчивите стартъпи набират скорост в Европа, тъй като от 2022 г. 35% от европейските фондове за рисков капитал се фокусират върху социалното и екологичното въздействие.
 
От стартирането си в Европа през 2019 г. платформата отчита общо 150 млн. евро мобилизирани в стартъп инвестиции с над 200 ключови инвестиционни партньори, сред които българските Eleven Ventures, LAUNCHub Ventures, Silverline Capital и Vitosha Venture Partners.

Красимир Николов, чийто екип прави разширената реалност достъпна за всекиСъздадената през 2014 г. QuarkXR доставя безжично XR преживяване на потребителските устройства


След като приключи придобиването на Symbid, SeedBlink вече има общност от над 67 500 инвеститори от 75 държави, които са инвестирали 58 млн. евро през последните 3 години. 

Стойността на най-големия портфейл е над 500 хил. евро с 30 инвестиции, а средната стойност е 17 500 евро. 40% от общата инвестирана сума се формира от инвестиционни билети от 10 хил. евро, а най-големият инвестиционен билет е 100 хил. евро. 
 
"Дигиталното решение на SeedBlink запълва една ниша, като играе допълваща роля към всеки фонд за рисков капитал или клуб от бизнес ангели“, казва Ангел Хаджиев, директор за България в SeedBlink.
 
По думите му SeedBlink улеснява достъпа на българските инвеститори до клас активи, който иначе би бил недостъпен, а именно частните предприятия. Освен това българските стартиращи компании получават много повече от обикновен достъп до парични средства: мрежа от хора, готови да подкрепят амбициите им за растеж, допълва Хаджиев. 
 
Въпреки рецесията, високата инфлация и намаляването на броя на рундовете за набиране на средства, през 2022 г. за втора поредна година в европейски технологични стартъпи са инвестирани над 100 млрд. евро. 
 
Стойностите след пандемията са много по-високи от тези през 2019 г. и 2020 г., което показва, че фондовете за рисков капитал инвестират дори в несигурни времена, коментират от SeedBlink.
 
От тази година 35% от фондовете за рисков капитал се фокусират в по-голяма степен върху социалното въздействие и въздействието върху околната среда. 11 стартъпа от сектора са станали еднорози през 2022 г. от общо 31 досега, като 60% от всички еднорози в Европа са създадени в Обединеното кралство, Франция, Швеция и Германия.

Как се създава успешна стартъп среда – на фокус ВеликобританияБританската столица остава единственият град в топ 7 извън САЩ или Китай


Понастоящем първите еднорози са двигател на успеха на екосистемите в ЦИЕ, тъй като те се появяват в местните стартъп общности и допринасят за публичното потвърждаване на регионалния потенциал и на основателите, които искат да създадат нещо значимо. Такива примери са българският Payhawk от тази година и румънският UiPath от 2018 г. 

"България имаше преднина пред другите страни в региона, защото се осмели да стартира нещо по-рано; другата причина е, че инвестирахме много в компании в начален етап на развитие. Това създаде мрежов ефект през следващите години.", казва Ивайло Симов, управляващ партньор в Eleven Ventures.
 
В България понастоящем Сериите C и D заемат по-голямата част от общото финансиране, което показва, че местните стартъпи се разрастват и екосистемата узрява. През 2021 г. и 2022 г. има два пъти повече рундове в сравнение с предходните години, въпреки рецесията. Броят на рундовете непрекъснато се увеличава през последните три години, като извежда на повърхността неизползвания потенциал на страната, казват още от SeedBlink.
 
"Не съм родом от България, но в момента това е моята родина. Имах щастието да бъда част от местната екосистема от самото начало и виждах как хората я изграждат. Днес съм изумен от това колко голяма е станала тя", казва Макс Гурвиц, партньор във Vitosha Venture Partners.

Предприемачът аутсайдер и българските сноуборд чорапи, които обикалят светаStinky Socks се предлагат на почти всички континенти на планетата


ЦИЕ все още е един от най-бързо развиващите се региони за финансиране с рисков капитал в Европа, независимо от всички предизвикателства, с които регионът се сблъсква напоследък. 

Над 1,3 млрд. евро се очаква да бъдат привлечени от финтех компании до края на 2022 г., докато 443 млн. евро се очакват във фудтех, който е една от малкото индустрии, показващи постоянен ръст в обема на финансирането и броя на рундовете от година на година. 
 
В областта на сигурността се наблюдава 4-кратен ръст на годишна база на обема на финансиране, въпреки че броят на рундовете намалява.
 
През 2022 г. SeedBlink консолидира инфраструктурата си и разшири присъствието си в Централна и Източна Европа и Бенелюкс, за да реализира иновации в европейски мащаб. Платформата е достъпна и за български инвеститори с информация и ресурси на български език.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

SUSAN BENSON
# 0
15:01 | 3 January 2023
Здравейте, имате ли нужда от надеждна и надеждна компания, за да получите заем за финансиране на вашия проект, имате ли нужда от бизнес заем, личен заем или ипотечен заем? не търсете повече от Sunshine Financial Group Inc. Ние предлагаме всички видове кредитни услуги, обезпечени и необезпечени заеми, дългосрочни и краткосрочни заеми и много други за субсидиран лихвен процент от 3% годишно. За повече информация, пишете ни по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или ми изпратете съобщение директно в WhatsApp чрез: +447360502110 и получете отговор веднага Знам, че получаването на законен заем винаги е било огромен проблем. За хора, които имат финансов проблем и се нуждаят от решение за него, много хора смятат, че е толкова трудно да получат заем за собствен капитал от техните местни банки или други финансови институции поради високата лихва ставка, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг/доход, нисък кредитен рейтинг и др. Не се притеснявайте повече, защото Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най-ефективния и бърз начин. Край на времето за чакане или стресиращите банкови посещения. Нашата услуга е достъпна 24/7 - можете да получите заем и да завършите транзакциите си, когато и където имате нужда. Ние предоставяме 24-часови кредитни услуги от световна класа. За запитвания/въпроси? - Изпратете имейл до sunshinefinancialgroupinc@gmail.com или ни изпратете съобщение на WhatsApp: +447360502110 | & Получете отговор веднага.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg