Шефът на McDonalds печели 3 100 пъти повече от средния служител

2276
Шефът на McDonalds печели 3 100 пъти повече от средния служител

© Pixabay

Главният изпълнителен директор на McDonald’s Corp. Стивън Ийстърбрук е заработил 21.8 млн. долара за последната година. Това е 3 101 пъти повече от средната годишна заплата на служителите на компанията, която е била в размер на 7 017 долара през 2017 г.

Ийстърбрук, който оглавява компания с около 235 000 служители, е получил 1.3 млн. долара заплата, 3.47 млн. долара кеш бонус, акции за 10.6 млн. долара и дългосрочна награда в размер на 5.62 млн. долара.

Това означава, че съотношението в McDonald’s между това, което печели главният изпълнителен директор, и заплащането на средностатистическия служител, е едно от най-високите в компаниите от индекса Russell 1000.

Съотношението се получава, като се раздели заплащането на главния изпълнителен директор на средното заплащане на служителите на компанията.

Това е най-голямата в света верига ресторантиИ не, не е McDonald’s!

За сравнение, миналата година същото съотношение в Honeywell International Inc., която бе една от първите големи американски компании, обявили го публично, е било 333 към 1.

Дългогодишно проучване на AFL-CIO показва, че ръководителите на компаниите от индекса S&P 500 са заработили около 347 пъти повече от средното заплащане в техните компании през 2016 г. Това съотношение е било 41 към 1 през 1983 г.

Проучване на Equilar Inc. от 2018 г. пък показва, че главните изпълнителни директори изкарват 140 пъти повече от средното заплащане в техните компании.

Всичко по темата Кризата в Гърция

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg