Шефове на компании и инсайдъри са продали акции за рекордните $69 млрд.

1438
Шефове на компании и инсайдъри са продали акции за рекордните $69 млрд.

© Unsplash.com

Главните изпълнителни директори на компании и корпоративни инсайдъри са продали акции за рекордните 69 млрд. долара през 2021 г., тъй като предстоящото увеличение на данъците и високите цени на книжата са окуражили много от тях да се възползват.

През отиващата си година главни изпълнителни директори, основатели на компании и инсайдъри са продавали акциите си с рекордни темпове - от Сатя Наделa в Microsoft до Джеф Безос и Илон Мъск.

Към началото на седмицата продажбите на акции от страна на инсайдъри нарастват с 30% в сравнение с 2020 г. до 69 млрд. долара и бележат повишение със 79% спрямо 10-дневната средна стойност, сочат данни на InsiderScore/Verity, в които не са включени продажбите на големи институционални акционери.


Продажбите се очаква да нараснат още повече, тъй като декември често е активен месец за продажби на акции поради данъчно планиране, пише CNBC.

Някои пазарни наблюдатели гледат на продажбите на акции от страна на инсайдъри като на предупредителен знак и сигнал за пазарен връх, но много от продадените акции, в това число и тези на Tesla и Amazon, продължиха да поскъпват и след продажбите. Повечето акции пък са продадени като част предварително заложени планове, известни като 10b5-1.

По-голяма част от продажбите през тази година са силно концентрирани в няколко големи продавачи, в това число Мъск и Безос, които са пласирали акции за по около 10 млрд. долара тази година. Според Бен Силвърман, който отговаря за проучванията в InsiderScore/Verity, четиримата “супер продавачи” — Мъск, Безос, семейство Уолтън и Марк Закърбърг, генерират общо 37% от продадените акции за годината.

“Повишението на стойността на продадените от инсайдъри акции в долари през 2021 г. може да бъде отдаденo на множество фактори, като основната причина са рекордно високите цени на книжата,” казва Силвърман. “Наличието на ‘супер продавачи’ по време на този период е помогнало за увеличаването на общата стойност на акциите.”

През миналата седмица Мъск продаде свои акции на Tesla за още 1.05 млрд. долара, във връзка с опции за придобиване на книжа и данъчни плащания. Неговите продажби, откакто на 6 ноември пусна анкета в Twitter, възлизат на 9.85 млрд. долара, като половината са за данъци, свързани с упражняване на опции, а останалите - в кеш.

Джеф Безос е продал акции на Amazon за 9.97 млрд. долара тази година. Количеството продадени акции е приблизително същото като предходната година, но е около четири пъти по-голямо в сравнение с 2019 г. и много по-голямо от продаваните от него акции за по 1 млрд. долара в предходни години. Подадените до щатската Комисия по ценни книжа и борси документи показват, че продажбите са част от план 10b5-1.

Представителите на фамилията Уолтън са продали акции на Walmart за 6.18 млрд. долара тази година. Семейството продава акции периодично, за да поддържа нивото си на собственост и да финансира благотворителната си дейност. Марк Закърбърг се е освободил от акции на Meta на стойност 4.47 млрд. долара през тази година, също като част от план 10b5-1.

Най-богатите американци през 2021 г.Общото състояние на 400-те най-богати американци е нараснало с 40% през последната година до 4.5 трлн. долара. Почти всички участници в класацията са забогатели през последните 12 месеца

Основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин са продали книжа на Alphabet за по около 1.5 млрд. долара, като продажбите също са били предварително планирани.

Данъците и високите цени на акциите обаче също са предизвикали продажби на книжа извън тези предварително заложени планове. Миналия месец главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела продаде близо половината от своите акции в Microsoft за около 285 млн. долара. От компанията обявиха, че Надела е продал акциите “поради причини свързани с лично финансово планиране и диверсификация”.

Той обаче ще спести и от данъци, като продава тази, а не следващата година. От 1 януари щатът Вашингтон ще наложи 7% данък върху капиталовите печалби над 250 000 долара. Надела може да спести до 20 млн. долара щатски данъци, продавайки преди влизането в сила на новия налог. Безос може да спести до 700 млн. длара данъци в щата Вашингтон защото е продал книжа преди януари.

Федералните данъци също вероятно ще нараснат за хората с високи данъци, което е накарало някои ръководители на компании да се възползват, за да избегнат увеличението. От Камарата на представителите в Конгреса предложиха допълнителен данък от 5% за доходи над 10 млн. долара и 8% за доходи над 25 млн. долара.

Вероятно най-големият фактор за повишението на продажбите обаче са високите цени на акциите. Адам Арън, главен изпълнителен директор на AMC Entertainment, чиито акции поскъпват с над 1 500% тази година, продаде 625 000 книжа миналия месец за около 25 млн. долара. Той планира да продаде общо 1.25 милиона акции, като заяви пред инвеститори, че това е “разумно планиране” предвид “потенциалния скок в данъка върху капиталовите печалби и законодателните промени около завещаването на наследство.”


 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg