Shell придобива най-големия производител на биогаз в Европа

1144
Shell придобива най-големия производител на биогаз в Европа

© Unsplash

Shell придобива най-големия производител на биогаз в Европа за 1,9 млрд. евро. Това е поредното усилие на британската петролна компания да диверсифицира енергийното си портфолио и да намали зависимостта си от изкопаемите горива, пише Financial Times.

Сделката за датската компания Nature Energy е знак за нарастващия интерес на индустрията към т.нар. възобновяем природен газ, след като миналия месец конкурентът на Shell – BP, обяви планираното придобиване на Archaea Energy, регистриран в САЩ производител на биогаз. Тогава сделката беше на стойност 4,1 млрд. долара.

Биометанът е химически идентичен на природния газ, но се произвежда чрез преработка на селскостопански, промишлени и битови отпадъци. От остатъци от земеделски култури, животински тор и промишлени дейности чрез "анаеробно разграждане" - процес, при който бактериите разграждат органични вещества в среда без кислород, се получава биогаз. След това той се пречиства в биометан чрез извличане на въглеродния диоксид и може да бъде третиран по идентичен начин с природния газ в тръбопроводната мрежа.


Може ли фотосинтезата да задвижва коли? Все още не, но....Учени направиха крачка напред в търсенето на начин за създаване на горива чрез изкуствена фотосинтеза

Nature Energy, основана през 1979 г. като дистрибутор на природен газ, създава първата си инсталация за биогаз в Дания през 2015 г. Сега тя разполага с 14 инсталации и произвежда около 3000 барела нефтен еквивалент биометан дневно. Компанията и нейните 420 служители в Европа и Северна Америка първоначално ще работят като дъщерно дружество на Shell под съществуващата марка Nature Energy.

"Придобиването на Nature Energy ще добави европейска производствена платформа и тръбопровод към съществуващите проекти на Shell за производство на природен газ в Съединените щати", коментират от компанията в прессъобщение за сделката. "Ще използваме това придобиване, за да изградим интегрирана верига за създаване на стойност в световен мащаб в момент, когато политиките за енергиен преход и предпочитанията на клиентите сигнализират за силен ръст на търсенето през следващите години."

ЕС настоява за бързо увеличаване на производството на биогаз, тъй като се стреми да намали зависимостта си от природния газ от Русия. Съюзът удвои целта си за производство на биометан до 35 млрд. куб. м до 2030 г.

Затова подобни инициативи като тази на Shell не липсват. TotalEnergies, например, си партнира с Veolia за производство на биометан от отпадъчни води, а Engie и гигантът в контейнерните превози CMA CGM през юни се договориха да инвестират съвместно в завод за биометан във френския пристанищен град Хавър.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg