Шест идеи за инвестиции в акции за начинаещи от Уорън Бъфет

1775
Шест идеи за инвестиции в акции за начинаещи от Уорън Бъфет

© Getty Images

Един от най-добрите инвестиционни стратези. За първи път инвестирал на фондовия пазар на 11-годишна възраст. Петият по богатство човек към днешна дата с нетно състояние от 106 млрд. долара. Всичко това е известно за Уорън Бъфет, а пример за неговите умения в сферата на инвестициите демонстрира най-добре една сделка от далечната 1962 г.

Тогава прохождащият инвеститор придобива мажоритарния дял от Berkshire Hathaway Inc., след като бизнесът на компанията с текстил се проваля. Бъфет пренасочва фокуса ѝ към застраховането и към днешна дата тя продължава да работи предимно като застрахователна структура, но има и множество инвестиции в други бизнеси. Всъщност това е една развита версия на хедж фонд, който обаче не начислява такси за управление.

Според подадените от Berkshire Hathaway 13F отчети за третото тримесечие на 2022 г. фондът притежава ценни книжа на стойност 296,097 млрд. долара. Това мотивира Yahoo Finance да анализира портфейла на компанията за третото тримесечие на 2022 г. и да избере няколко организации, чиито акции са подходящи за инвестиции за начинаещи спрямо разбиранията на нейния ръководител.

Като цяло Уорън Бъфет е склонен да избира акции, които се търгуват под присъщата им стойност, и да търси сигурен марж. Плащането на висока цена за акциите на отлично представяща се компания може да минимизира ефекта от благоприятното развитие на бизнеса, което се очаква в бъдеще, смята той.

Ето и някои от предложенията на Yahoo Finance, базирани на анализа на дейността на Berkshire Hathaway Inc. през третото тримесечие на миналата година.

General Motors Company

General Motors Company е най-големият американски автомобилен производител и втори в света. Компанията иска да стъпи на пазара на електрически превозни средства, като за целта планира да представи няколко модела през следващите 12-18 месеца.


Според Уорън Бъфет това е една от компаниите, към които могат да се ориентират начинаещите инвеститори в акции.

Occidental Petroleum Corporation

Occidental Petroleum Corporation е американска компания за проучване на въглеводороди. В писмото си до инвеститорите за третото тримесечие на 2022 г. от Smead Capital Management, дружество за управление на активи, цитирано от Yahoo Finance, обръщат внимание, че акциите на компанията са сред най-добре представилите се през последното тримесечие.

Johnson & Johnson

Johnson & Johnson е американска компания в областта на фармацевтиката, медицинските технологии и потребителското здравеопазване. Компанията и нейните дъщерни дружества оперират в 60 държави и обслужват клиенти по целия свят.

Според Уорън Бъфет акциите на компанията са идеални за начинаещи, тъй като имат 60-годишна история на ръст на дивидентите.

Американските борси приключиха с най-големия си провал от 2008 г.политиката на Федералния резерв продължава да определя дебата за това какво предстои през 2023 г.

Citigroup Inc.

Citigroup Inc. е една от най-големите банкови институции в Съединените щати. Тя предлага управление на активи, банково дело, търговия с акции, управление на инвестиции, ипотечни кредити, както и други финансови услуги.

Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC)

Taiwan Semiconductor Manufacturing е лидер в производството на полупроводници в света. Тя е със седалище в Тайван и е първата компания, която комерсиализира технологията за екстремна ултравиолетова литография в голям обем.

"Гигантът в производството на полупроводници Taiwan Semiconductor Manufacturing Company влоши представянето си поради глобалното макроикономическо забавяне и спада в търсенето на потребителска електроника. Но запазваме убеждението си, че финансовата мощ и експозицията към пазарите със секуларен растеж, включително високопроизводителни изчислителни технологии, автомобилостроене и Интернет на нещата, ще позволят на компанията да постигне силен ръст на приходите през следващите няколко години", категорични са от Baron Funds в коментар за TSMC, цитиран от Yahoo Finance, с което подкрепят предложението на Бъфет.

Чиповете – просто бизнес или инструмент за глобално господствоTSMC започна производството на най-новите си полупроводници, което налива допълмнително вода в мелницата на глобалната надпревара в сферата

Activision Blizzard

Activision Blizzard е холдингова компания за видеоигри, която управлява най-използвания в света гейм енджин. Освен това компанията продуцира филми и организира състезания по електронни спортове. Activision Blizzardn е създател на някои от най-известните гейминг франчайзи като Call of Duty, Warcraft и поредицата Overwatch.

През годината Microsoft придоби Activision Blizzard за 95 долара на акция, но сделката е обект на разследване от редица регулатори на няколко пазара.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg