Шест компании и толкова добра доходност

891
Шест компании и толкова добра доходност

© Pixabay.com

Преди около 5 месеца екипът на Profit.bg ви представи популярните съкращения FANG, FAANG и FAAMG.

Накратко – това са абревиатури, съставени от 4 или 5 големи технологични компании, които оказват съществено влияние върху изменението на основните борсови индекси в САЩ – Dow Jones, S&P 500, но най-вече Nasdaq.

Оригиналното съкращение FANG се състои от Facebook, Amazon, Netflix и Google/Alphabet. Във FAANG попада още Apple, докато при FAAMG - Netflix е заменен от Microsoft.

Броени дни преди края на 2017 г. е време да проверим как се представят тези компании и с колко бихме увеличили портфейла си, при положение че сте вложили пари в тях преди малко повече от 11 месеца.

Най-добре за този период се представя Amazon. Ръстът по позицията е от 53.67%, или малко над поскъпването при Facebook, което е от 53.03 на сто.

Близо 50% ръст има и при Netflix (49.68%), докато акциите на Apple са добавили 45.92% от началото на годината.

С най-малко са поскъпнали Microsoft и Google, които обаче също могат да се похвалят с над 30% доходност за инвеститорите си (респективно 33.22 и 31.95%).

В случай че бяхте инвестирали в компаниите от FANG, днес стойността на портфейла ви би била с 47% по-голяма от преди 11 месеца.

Подобна е и доходността при другите две съкращения – 46.85 и 44.58%, като това се прави с уточнението, че вложенията ни са правени при еднакви суми в различните компании.

Наскоро от Goldman Sachs обявиха, че са разгледали портфейлите на 804 хеджфонда, управляващи активи за съвкупните 2.1 трилиона долара. Знаете ли кои са петте най-популярни позиции сред анализираните фондове?

Част от тях вече споменахме по-горе, като листът се оглавява от Facebook, Amazon, Alibaba, Alphabet/Google и Microsoft.

Общо 81% от фондовете днес притежават дълги позиции при Facebook, докато 75% от тях имат Amazon. Процентът при Alibaba е 59, докато по 52 на сто е той при Google и Microsoft. 

Данни на Bloomberg сочат, че основателите на първите две компании – Марк Закърбърг и Джеф Безос, са забогатели с респективно 22.6 и 32.3 млрд. долара от началото на 2017 г. Забележително, нали?

А ние просто трябваше да следваме милиардерите. Изглежда просто, но дали това ще е печеливша стратегия и през 2018 г.?

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg