Шест компании от BGBX40 поскъпнаха с над 10% за месец

1206
Шест компании от BGBX40 поскъпнаха с над 10% за месец

© Pixabay.com

Българският капиталов пазар отново предостави отлични възможности на фона на ниските лихви по депозитите в страната. Справка на Profit.bg показа, че 6 от 40-те компании, включени в изчислението на един от основните индекси на борсата ни - BGBX40, са поскъпнали с над 10% през юли.

Други четири отчитат повишения между 5 и 9%, докато със загуби от над 5% е само едно от дружествата. Ето и подробностите:

Най-поскъпналата компания е Българска фондова борса, добавила 30.84%, до 3.92 лв. за брой. Борсовият оператор, както може би знаете, е публично дружество, а поскъпването през последния месец идва на фона на две важни новини за капиталовия ни пазар.

Първата е свързана с факта, че скоро на борсата ни ще можем да търгуваме с държавни ценни книжа (ДЦК). Това по всяка вероятност ще се случи още от тази есен.

Това е важна стъпка от съвместните усилия на фондовата борса, Централен депозитар, Министерство на финансите и Българска народна банка (БНБ) за създаване на регулиран вторичен пазар за държавен вътрешен дълг в рамките на пазарите, организирани от БФБ.

Втората новина е свързана с процедурата по проучване на възможностите БФБ-София да придобие Българска независима енергийна борса (БНЕБ).

Български енергиен холдинг (БЕХ), който е едноличен собственик на Енергийната борса, даде съгласие за стартиране на процедура по нейната продажба.

С ръст от 18.4% и 16.23% могат да се похвалят акционерите в Свилоза и Доверие Обединен Холдинг, докато тютюневият холдинг Булгартабак поскъпна с 11.63%, до 39.90 лв.

Двуцифрен ръст през юли се отчита при ЕМКА и Синергон Холдинг, повишили пазарните си оценки с 11.53 и 10.87 на сто, до нива от 2.84 и 1.275 лв. за лот. Ръстът при двете дружества идва на фона на обявените по-добри финансови резултати към полугодието.

Акциите на Елхим Искра и Софарма добавят по над 8% за миналия месец, до нива от 1.50 и 4.90 лв. за брой, докато Хидравлични елементи и системи поскъпва със 7.78% до 5.76 лв.

Книжата на куриерската компания Спиди добавиха 5.89 на сто, до 44.44 лв. за лот.

Извън BGBX40 прави впечатление ръстът от 23.24% до 4.949 лв. за брой при Енергоморент Холдинг.

Най-силен спад за миналия месец бе отчетен при Индустриален Капитал Холдинг. Акциите на холдинговото дружество загубиха 5.32 на сто, до 3.97 лв. за брой.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас