Шест компании от BGBX40 поскъпнаха с над 10% за месец

1330
Шест компании от BGBX40 поскъпнаха с над 10% за месец

© Pixabay.com

Българският капиталов пазар отново предостави отлични възможности на фона на ниските лихви по депозитите в страната. Справка на Profit.bg показа, че 6 от 40-те компании, включени в изчислението на един от основните индекси на борсата ни - BGBX40, са поскъпнали с над 10% през юли.

Други четири отчитат повишения между 5 и 9%, докато със загуби от над 5% е само едно от дружествата. Ето и подробностите:

Най-поскъпналата компания е Българска фондова борса, добавила 30.84%, до 3.92 лв. за брой. Борсовият оператор, както може би знаете, е публично дружество, а поскъпването през последния месец идва на фона на две важни новини за капиталовия ни пазар.


Първата е свързана с факта, че скоро на борсата ни ще можем да търгуваме с държавни ценни книжа (ДЦК). Това по всяка вероятност ще се случи още от тази есен.

Това е важна стъпка от съвместните усилия на фондовата борса, Централен депозитар, Министерство на финансите и Българска народна банка (БНБ) за създаване на регулиран вторичен пазар за държавен вътрешен дълг в рамките на пазарите, организирани от БФБ.

Втората новина е свързана с процедурата по проучване на възможностите БФБ-София да придобие Българска независима енергийна борса (БНЕБ).

Български енергиен холдинг (БЕХ), който е едноличен собственик на Енергийната борса, даде съгласие за стартиране на процедура по нейната продажба.

С ръст от 18.4% и 16.23% могат да се похвалят акционерите в Свилоза и Доверие Обединен Холдинг, докато тютюневият холдинг Булгартабак поскъпна с 11.63%, до 39.90 лв.

Двуцифрен ръст през юли се отчита при ЕМКА и Синергон Холдинг, повишили пазарните си оценки с 11.53 и 10.87 на сто, до нива от 2.84 и 1.275 лв. за лот. Ръстът при двете дружества идва на фона на обявените по-добри финансови резултати към полугодието.

Акциите на Елхим Искра и Софарма добавят по над 8% за миналия месец, до нива от 1.50 и 4.90 лв. за брой, докато Хидравлични елементи и системи поскъпва със 7.78% до 5.76 лв.

Книжата на куриерската компания Спиди добавиха 5.89 на сто, до 44.44 лв. за лот.

Извън BGBX40 прави впечатление ръстът от 23.24% до 4.949 лв. за брой при Енергоморент Холдинг.

Най-силен спад за миналия месец бе отчетен при Индустриален Капитал Холдинг. Акциите на холдинговото дружество загубиха 5.32 на сто, до 3.97 лв. за брой.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg