Шест компании с над 5% дивидентна доходност

2536
Шест компании с над 5% дивидентна доходност

© Pixabay.com

Само преди дни ви информирахме, че компаниите от регулиран пазар на Българска фондова борса са предложили на инвеститорите близо 220 млн. лв. дивиденти.

Днешният материал, както и обещахме тогава, е насочен към дивидентната доходност. Така, освен капиталови печалби, инвеститорите, или поне част от тях, имаха възможност за допълнителен доход, който е в пъти по-висок от настоящите лихви по депозитите.

Вчера ви информирахме, че считано от днес, близо 300-те акционери в ЧЕЗ Разпределение България ще очакват изплащането на брутен дивидент от 25.40 лв. на акция. Общата стойност на дивидента, който компанията разпределя, е рекордна за тази година и възлиза на 48.97 млн. лв., а дивидентната доходност е малко под 10% - 9.67 на сто, сочат изчисления на Profit.bg.


Toва поставя компанията на втора позиция, като пред нея е единствено Булгартабак Холдинг с 42.877 млн. лв. обща сума, 5.82 лв. брутен дивидент на акция и 12.82 на сто дивидентна доходност.

Третата позиция се заема от Адванс Терафонд АДСИЦ. През изминалата година компанията предложи 4.90% дивидентна доходност на инвеститорите си, а за настоящата тя расте до 7.71%.

Още три дружества, макар и по-слаби ликвидни, донесоха над 5% на инвеститорите си. Това са Агро Финанс АДСИЦ, София комерс Заложни къщи и Елана Агрокредит.

Малко над 4% дивидентна доходност можехме да реализираме от Проучване и добив на нефт и газ и Софарма имоти, докато други шест компании предложиха по над 3% на акционерите си - Софарма трейдинг, КРЗ Одесос, Хидравлични елементи и системи, Фонд за недвижими имоти България, М+С Хидравлик и Химимпорт.

Сините чипове Стара планина и Алкомет носят 2.7 и 2.48% дивидентна доходност, а Монбат, Софарма и Неохим - 2.38, 2.29% и 2.13%. 

Apple вече разпределя най-големия годишен дивидент в светаТехнологичният гигант изпревари по този показател петролната компания Exxon Mobil

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg