Шест компании с над 5% дивидентна доходност

2396
Шест компании с над 5% дивидентна доходност

© Pixabay.com

Само преди дни ви информирахме, че компаниите от регулиран пазар на Българска фондова борса са предложили на инвеститорите близо 220 млн. лв. дивиденти.

Днешният материал, както и обещахме тогава, е насочен към дивидентната доходност. Така, освен капиталови печалби, инвеститорите, или поне част от тях, имаха възможност за допълнителен доход, който е в пъти по-висок от настоящите лихви по депозитите.

Вчера ви информирахме, че считано от днес, близо 300-те акционери в ЧЕЗ Разпределение България ще очакват изплащането на брутен дивидент от 25.40 лв. на акция. Общата стойност на дивидента, който компанията разпределя, е рекордна за тази година и възлиза на 48.97 млн. лв., а дивидентната доходност е малко под 10% - 9.67 на сто, сочат изчисления на Profit.bg.

Toва поставя компанията на втора позиция, като пред нея е единствено Булгартабак Холдинг с 42.877 млн. лв. обща сума, 5.82 лв. брутен дивидент на акция и 12.82 на сто дивидентна доходност.

Третата позиция се заема от Адванс Терафонд АДСИЦ. През изминалата година компанията предложи 4.90% дивидентна доходност на инвеститорите си, а за настоящата тя расте до 7.71%.

Още три дружества, макар и по-слаби ликвидни, донесоха над 5% на инвеститорите си. Това са Агро Финанс АДСИЦ, София комерс Заложни къщи и Елана Агрокредит.

Малко над 4% дивидентна доходност можехме да реализираме от Проучване и добив на нефт и газ и Софарма имоти, докато други шест компании предложиха по над 3% на акционерите си - Софарма трейдинг, КРЗ Одесос, Хидравлични елементи и системи, Фонд за недвижими имоти България, М+С Хидравлик и Химимпорт.

Сините чипове Стара планина и Алкомет носят 2.7 и 2.48% дивидентна доходност, а Монбат, Софарма и Неохим - 2.38, 2.29% и 2.13%. 

Apple вече разпределя най-големия годишен дивидент в светаТехнологичният гигант изпревари по този показател петролната компания Exxon Mobil

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...