Ще изчезнат ли бензиностанциите в бъдеще?

6470
Ще изчезнат ли бензиностанциите в бъдеще?

Какво представляваха бензиностанциите преди 10 г.? Това бяха колонки за горива, обслужвани от работници.

Днес обаче от тях можем да си купим кафе, сандвич, напитка, да измием колата си, да проверим налягането на гумите или да си починем.

Какво ни очаква, да речем, през 2030 г.?

Отговорът на този въпрос дойде по време на 23-ата среща с гръцкото правителство, организирана в Атина от Economist, от Роберто Караханас - генерален директор на местната и международната търговия на HELLENIC PETROLEUM INTERNATIONAL AG и главен изпълнителен директор на ЕКО.

Според него в бъдеще на бензиностанциите, освен да заредим различни горива – бензин, дизел, природен газ или метан, ние ще имаме възможност да заредим и електическия си автомобил, да купим храна или пък да отидем на козметик или фризьор.

„Това ще се превърне в станция, на която ще можем да починем и купим различни стоки и услуги, включително и горива“, каза Караханас.

Очаква се до 2030 г. общо около 17% от споделените коли да са електрически, а продажбите им да са 50 на сто от всички. Днес само 2% от станциите за зареждане на електрически автомобили са разположени на бензиностанциите.

Ние от ЕКО бяхме едни от първите, които още през 2011 г. поставихме подобни станции на част от обектите ни, допълни Караханас.

Днес в 91% от времето автомобилите ни са паркирани и не се използват. Това обаче ще се промени в бъдеще, тъй като 10% от новозакупените коли са ползвани за споделено пътуване

Да, ние ще продължим да имаме нужда от горива, независимо от навлизането на електрическите коли. До 2030 г. по света ще има 2 млрд. автомобила, като очакванията са потребението на горива да нарасне при авио и корабната индустрия, както и при производството на нефтохимически продукти, смята експертът.

У нас ЕКО присъства с 90 бензиностанции, докато в Кипър и Гърция те са респективно 94 и 1738 на брой. Гигантът оперира още и на пазарите на Македония, Сърбия и Черна гора.

Компанията планира да увеличи броя на обектите си в следващите години, като новите ще са разположени главно по магистралите у нас. 

Гърция – икономическо развитие или нова кризаКакво бъдеще очаква южната ни съседка

Hellenic Petroleum, представена у нас от ЕКО, беше един от спонсорите на 23-ата среща с гръцкото правителство. Profit.bg беше една от петте български медии, присъствали на метоприятието. 

Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg