Що е то АДСИЦ и може ли да се печели от инвестиции в него?

3463
Що е то АДСИЦ и може ли да се печели от инвестиции в него?

Дружеството със специална инвестиционна цел е акционерно дружество, което инвестира паричните средства, набрани чрез издаване на ценни книжа, в недвижими имоти или във вземания (секюритизация на недвижими имоти и вземания).

Дружеството със специална инвестиционна цел може да извършва следните сделки:

1. Набиране на средства чрез издаване на ценни книжа;

2. Покупка на недвижими имоти и вещни права върху недвижими имоти, извършване на строежи и подобрения с цел предоставянето им за управление, отдаване под наем, лизинг или аренда и продажбата им, или покупко-продажба на вземания.

Дружествата със специална инвестиционна цел разпределят като дивидент не по-малко от 90 на сто от печалбата за финансовата година, което ги прави добра алтернатива за инвестиции, при положение че бихте искали да вложите пари на имотния пазар или в земеделска земя.

Дивидентите се изплащат в срок 12 месеца от края на съответната финансова година.


На основен пазар на Българска фондова борса днес има листнати 12 дружества със специална инвестиционна цел. Седем от тях са включени в специален индекс BGREIT, който следи тяхното представяне.

Те са: Адванс Терафонд АДСИЦ, Болкан енд Сий Пропъртис АДСИЦ, Фонд за недвижими имоти АДСИЦ, ЦКБ Риъл Естейт АДСИЦ, Супер Боровец Пропърти Фонд АДСИЦ, Рой Пропърти АДСИЦ и Булленд инвестмънтс АДСИЦ.

Следващото ребалансиране на индекса ще се осъществи в началото на март. Ето и с какво точно се занимават трите най-големи дружества по размера на пазарната си оценка.

Софарма имоти АДСИЦ
Цена на акция: 6.45 лв.
Пазарна капитализация: 135 млн. лв
Дивидент за 2017 г.: 0.2722 лв.
Дивидентна доходност: 4.2%

През 2018 г. дружеството реализира приходи от 11.175 млн. лв., като 10.664 млн. лв. от тях са от услуги. Общо 88% от тях пък идват от наеми на инвестиционните имоти, като спрямо 2017 г. те растат с 513 хил. лв.

Дружеството приключва 2018 г., като отчита печалба в размер на 6.614 млн. лв. спрямо 6.025 млн. лв. за преди година. Остатъчната печалба за годината, след приспадане на задължителния дивидент, е в размер на 1.008 млн. лв. спрямо 552 хил. лв. за преди година.

Разпределената сума за миналата година бе в размер на 5.47 млн. лв., а за 2018 г. ще бъде дори по-висока, при положение че бъде одобрена от общото събрание на акционерите. Брутният дивидент на акция за 2017 г. бе 0.2722 лв., а нетно се падаха по 0.25859 лв. на акция (само за акционери физически лица).

Дивидентната доходност за миналата година бе 4.2%, което е доста над лихвите по депозитите, предлагани от банките у нас. Следва да се има предвид, че договорите за наем на компанията са за срок от 3 до 10 г.

Адванс Терафонд АДСИЦ
Цена на акция: 1.965 лв.
Пазарна капитализация: 167 млн. лв.
Дивидент за 2017 г.: 0.106 лв.
Дивидентна доходност: 4.7%

Адванс Терафонд е най-голямото акционерно дружество със специална инвестиционна цел в България по пазарна капитализация и е включено във всички български борсови индекси - SOFIX, BG40, BGTR30, BGREIT.

Фондът притежава 228 224 дка земеделска земя, което го прави най-голямото публично дружество, собственик на земя в страната. Дружеството притежава 72 дка в урегулирани поземлени имоти в София и Стара Загора, както и 61 дка земи в околностите на Враца за урегулиране.

Общо 161 548 дка от земята, която е собственост на дружеството, е отдадена под наем/аренда. Именно с това, както и с покупко-продажбата на земи, са свързани приходите на компанията.

По-ниските приходи от продажби на земи през 2018 г. се отразиха на печалбата за годината, като тя намаля до 3.77 млн. лв. спрямо 30.1 млн. лв. за преди година. Тук, разбира се, става дума за счетоводна печалба, докато нетната печалба, подлежаща на разпределение, е 9.9 млн. лв. 

Именно 90% от тези близо 10 млн. лв. бяха гласувани за разпределение, като това означава, че общата сума, която беше изплатена на акционерите, възлезе на 9.02 млн. лв. Дивидентът на акция бе 0.106 лв., а за физическите лица – 0.1007 лв., след приспадане на 5% данък върху дивидента.

Дивидентната доходност тук дори е по-висока и възлиза на близо 4.7% въз основна на цената от последния ден, в който акциите можеха да се закупят.

Фондът е един от най-големите платци на дивиденти в последните години на Българска фондова борса. Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ:
Цена на акция: 1.89 лв. 
Пазарна капитализация: 65 млн. лв. 

Дивидент: 0.0341 лв. 
Дивидентна доходност: 1.8%

Портфейлът на дружеството е диверсифициран във всички сектори на пазара а недвижими имоти, както следва: бизнес имоти (44%), търговски площи (20%), ваканционни имоти (5%), инвестиционни имоти (5%), земеделска земя (0.4%) и парични средства (26%).

Управляваните от ФНИБ проекти са 10 на брой, разпределени в различни сектори на пазара на недвижимите имоти в България.

Петте текущи проекта включват Търговски центрове „Доверие-Бриколаж”, Проект Земеделски земи, Офис сграда 1 в Бизнес Парк София, Офис сграда Камбаните и проект за нова офис сграда в София Тех Парк, които са в етап на текущо управление.

Жилищната сграда „Секвоя 2” – Боровец е в процес на продажба.

Следващата група проекти са предстоящи или замразени и към момента няма съществено развитие по тях. Такива са имотът, предвиден за ваканционно селище до с. Лозенец, Бургаска област, инвестиционните имоти край Велико Търново и Видин и тези в гр. София в Младост IV.

В края на миналата година дружеството получи получи разрешение за строеж в Зона 2 от застроителния план на Научно-технологичния парк в София. Съгласно издаденото разрешение, дружеството придобива правото да изгради многофункционална административно-обслужваща сграда със ЗП 2 325 кв.м., РЗП –50 761.38 кв.м., включващо и подземен паркинг на две нива с РЗП 15 717 кв. м.

През 2018 г. дружеството разпредели по малко над 3 ст. дивидент на акция, което представляваше 1.8% дивидентна доходност.

Българският бизнес

Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg