Що е то дивидентна доходност и кои са шампионите на БФБ?

4368
Що е то дивидентна доходност и кои са шампионите на БФБ?

© Pixabay.com

Освен от поскъпването на акциите, инвеститорите на капиталовите пазари могат да разчитат и на доход от дивиденти. Именно разпределението на част от печалбите с акционерите прави добрите компании още по-привлекателни за вложения.

Доходът, получаван от публичните дружества, се нарича дивидент, а доходността – дивидентна. Изчислява се, като брутният дивидент на акция се раздели на цената на акцията в последния ден за търговия, даващ право за получаване на дивидент. За да получим процент, следва да умножим полученото число по 100.

Не трябва да забравяме, че печалбите от търговия на Българска фондова борса са освободени от данъци, докато доходите от дивиденти се облагат с 5% данък, но само за физическите лица.


И така, след като през изминалата седмица ви информирахме за най-големите платци на дивиденти за 2017 г., днес ще се спрем на компаниите, предложили най-висока дивидентна доходност. В проучването ни участват само компании, търгувани на регулиран пазар на акции на родната борса.

Данните ни сочат, че средната дивидентна доходност възлиза на 3.06%, като повече от 4% са донесли вложенията в седем български компании. А това е в пъти над доходността, която можем да получим от банков депозит в момента в страната ни.

Лидери по този показател са София комерс заложни къщи, чиито привилигировани и обикновени акции са донесли респективно 11.88 и 8.02% доходност. Тук обаче следва да се има предвид, че книжата на дружеството не са сред най-ликвидните на Българска фондова борса.

Следва Елана Агрокредит с доходност от 6.92%. Дружеството бе и първото за 2018 г., което обяви разпределението на дивидент.

Между 4 и 5% дивидентна доходност предложиха Адванс Терафонд АДСИЦ (4.91%), КРЗ Одесос (4.44%), Хидравлични елементи и системи (4.23%) и Софарма имоти (4.19%).

В топ 10 попадат още Софарма трейдинг, М+С Хидравлик и Корадо България.

Над 3% дивидентна доходност донесе и инвестиция в Стара планина Холд, чиито две дружества - Хидравлични елементи и системи и М+С Хидравлик  - са в челната десетка.

Малко под чертата са Спиди и Проучване и добив на нефт и газ с доходност от 2.94 на сто.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg