Сирма Груп Холдинг отчита по-бърз растеж от средния за IT индустрията

486
Сирма Груп Холдинг отчита по-бърз растеж от средния за IT индустрията

Пазарът на софтуерни приложения и IT услуги ще бъде един от най-бързо растящите сегменти на пазара на информационни и комуникационни технологии в световен мащаб.

А в България растежът на Сирма Груп Холдинг изпреварва средния за пазара. Това се посочва в анализ на инвестиционната банка Wood & Co в рамките на Програма за покритие с анализи, в която участват различни публични компании от Източна Европа.

Освен Сирма Груп Холдинг, в програмата влизат още четири български компании, както и дружества от Румъния, Сърбия, Хърватия, Словения и Северна Македония, съобщават от софтуерната компания.

Програмата цели да се увеличи общественият достъп до инвестиционни проучвания на публични дружества. След Въвеждащия доклад, Програмата за покритие с анализи ще продължи през следващите две години с регулярни публикации всяко тримесечие, както и задълбочени анализи всяко полугодие.


В анализа на Wood & Co, посветен на Сирма Груп Холдинг, се посочва, че българската софтуерна компания генерира съставен годишен темп на растеж (CAGR) от около 17% за периода 2014 – 2019, докато средните темпове за пазара и неговите най-бързо растящи сегменти са едноцифрени.

От инвестиционната банка прогнозират, че печалбата преди лихви, данъци и амортизация на Сирма Груп (EBITDA) ще се увеличи до 13.6 млн. лв. през 2020 г., или със 7% на годишна база, главно заради по-малкия обем разходи през първата половина на 2020 г.

През следващите години прогнозата е маржът на EBITDA да остане на ниво от 20-21%.

Основните рискове за софтуерния пазар, според анализите на Wood & Co, са свързани с разпространението на COVID-19 и с перспективите за развитието на пазара за информационни и телекомуникационни технологии през 2021 г. Като потенциален негатив се разглежда и ниската ликвидност на българския капиталов пазар.

От инвестиционната банка припомнят, че Сирма Груп Холдинг не разпределя дивиденти, но има одобрена програма за обратно изкупуване на до 19 милиона акции в периода до 2022 година.

От Wood & Co цитират доклад на американска консултантска компания Gartner, според който най-бързо растящият сегмент на глобалния IT пазар се очаква да бъде софтуерът, където се очаква ръст на продажбите с около 8% на годишна база през следващите пет години и да достигне размер от 700 млрд. долара през 2024 г.

В сегмента на IT услугите се очаква съставен годишен темп на растеж (CAGR) от 4.6% за периода 2019-2024 до 1.3 трлилиона долара в глобален мащаб.

Експертите на Wood & Co предвиждат, че ръстът в IT индустрията ще изпреварва този на брутния вътрешен продукт в Северна Америка и повечето европейски държави през следващите пет години.

* Пълният текст на финансовия анализ на Wood & Co за Сирма Груп Холдинг можете да откриете тук

** Материалът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg