Сирма Груп Холдинг с 20% средно увеличение на приходите за 7 г.

771
Сирма Груп Холдинг с 20% средно увеличение на приходите за 7 г.

Ръководството на Сирма Груп Холдинг публикува своя втори Инвестиционен бюлетин, в който запознава инвеститорите и всички заинтересовани лица с историческите финансови данни от развитието на холдинговото дружество от 2010 г. до днес.

Макар повечето финансови данни да показват впечатляващ ръст, ние сме убедени, че едва сега започваме, споделят от технологичната компания.

Консолидираните приходи на Сирма Груп Холдинг са се увеличили приблизително 3 пъти, или ръст със 195%, от 14.081 млн. лв. през 2010 г. до 41.583 млн. лв. през изминалата 2016 г.

През изминалите седем години Сирма Груп Холдинг отбелязва среден ръст на консолидираните приходи с 20.11% на годишна база. Успоредно с това, нарастването на EBITDA e било 66.23% средно годишно.

Този ръст е отбелязан на фона на значително по-скромен ръст на водещия разход за дружеството – трудовото възнаграждение. Средногодишното нарастване на трудовото възнаграждение за разглеждания период е 13.36%. 

През последните седем години Сирма Груп е оптимизирала своите продукти, което води до увеличена производителност на труда и увеличена възвръщаемост от продажбите.

Реализираните приходи на служител нарастват от 45 718 лв. през 2010 година до 115 508 лв. през 2016 г. Съответно нетната печалба, генерирана от един служител в групата, нараства около 10 пъти и достига 10 192 лв. през 2016 г.

Повишаване на оперативната доходност

Консолидираните данни на Сирма Груп Холдинг показват също и повишаване на EBITDA маржа. Това е мерилото за оперативна доходност на дружеството.

Маржът представлява отношението или частното на EBITDA и приходите на дружеството за дадена година. През разглеждания период от 7 години EBITDA маржът на Сирма Груп Холдинг нараства от едва 7.5% през 2010 г. до над 30% през 2016 г., или ръст, надхвърлящ 300%.

Средната стойност на показателя за разглеждания период е 27%. Важно е да се отбележи, че постигнатото повишаване на оперативната доходност е в условия на изключително ниска задлъжнялост на предприятията от Групата за периода, която се запазва и през 2017 г.

Основна причина за подобряването на оперативната доходност на Групата е задържане на ръста на разходите до нива, които изостават от ръста на продажбите.

Друга причина за подобряването на този показател е мащабируемостта на продажбите на дружествата от групата, както и увеличаването на клиентската база с навлизането на нови географски пазари.

Ниска задлъжнялост

Традиционно фирмите, които работят в технологичната индустрия, не се разглеждат като ресурсоемки и имат ниска задлъжнялост. Зависимостта на едно предприятие от кредити се измерва с показателя дълг към собствен капитал.

Според проучване на CSI Market, нормалните нива на дълг към собствен капитал в технологичната индустрия е 0.54 или 54%. 

През 2016 година Сирма Груп Холдинг достига консолидиран дълг към собствен капитал от 17%, като средната стойност за периода е едва 10%. Дружествата в Групата работят основно със собствен ресурс и са ниско зависими от банково финансиране.

Устойчиво увеличаване на печалбата

Независимо от амбициозната цел пред Сирма Груп от постигане на 100 милиона евро приходи през 2022 година, които бяха споделени при първичното публично предлагане, и която се изпълнява успешно, Групата успява да реализира и устойчив ръст на печалбата. От загуба от 1.5 млн. лв. през 2010 г. постепенно нарастване до BGN 3.67 милиона през 2016 г.

Устойчиво се увеличава и маржът на нетната печала от отрицателен през 2010 година и скромния 3.7% през 2011 година до устойчиво поддържан среден за периода годишен марж на нетната печалба от 9.4%. Маржът на нетната печалба се изчислява като отношение или частно на нетната годишна консолидирана печалба и приходите за съответната година.Нетната печалба на акция, или earnings per share (EPS), нарасна до 0.06 през 2016 година, и така средната стойност на EPS за седемгодишния период достигна 0.492. Възвръщаемостта на капитала (ROE) се стабилизира на стойност от 3.6% и възвръщаемостта на активите (ROA) достигнаха 3.1% в края на 2016 г., се посочва още в бюлетина на компанията.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg