След 75 години на борсата Toshiba става частна компания

1352
След 75 години на борсата Toshiba става частна компания

© Unsplash

В четвъртък Toshiba съобщи, че търговото предложение на стойност 14 млрд. долара, отправено от компанията за частни капиталови инвестиции Japan Industrial Partners (JIP), е приключило успешно. Сделката проправя пътя на изпадналия в затруднение индустриален конгломерат да стане частен след 75 години на борсата.

Ръководеният от JIP консорциум придобива 78,65% от акциите на Toshiba, което дава на групата мнозинство от над 2/3 - достатъчно, за да изтласка останалите акционери, съобщава CNN и добавя:

„Сделката поставя 148-годишния производител на електроника в местни ръце след години на битки с чуждестранни инвеститори. Toshiba ще бъде извадена от борсата още през декември“.


"Акционерите и Toshiba бяха вкопчени един в друг в продължение на години. Това поглъщане позволява и на двете страни да се измъкнат от взаимната си меча прегръдка", посочва анализаторът Травис Ланди от Quiddity Advisors.

Втората икономика в света изпада в дефлацияВъзстановяването на китайската икономика се забави след добрия старт в начало през първото тримесечие


През март Toshiba приема предложението за изкупуване, което оценява индустриалния конгломерат на 2 трилиона йени (13,5 млрд. долара). Въпреки че някои акционери са недоволни от цената, Toshiba заявява, че няма изгледи за по-висока оферта или конкурентно предложение.

"Дълбоко сме благодарни на много от нашите акционери, че проявиха разбиране към позицията на компанията", заявява главният изпълнителен директор на Toshiba Таро Шимада в изявление в четвъртък. „Сега Toshiba ще направи важна стъпка към ново бъдеще с нов акционер".

Компанията разкрива също така, че сложните взаимоотношения с различни заинтересовани страни, включително акционери с различни мнения, са възпрепятствали бизнес операциите и че стабилната акционерна база ще помогне на компанията да преследва дългосрочната си стратегия, съсредоточена върху цифровите услуги с висока печалба.

JIP планира да запази главния изпълнителен директор Шимада.

"Очаквам, че перспективата за съгласуване на управлението и новата собственост ще подобри морала. Въпреки това, за да успее, ръководството трябва да е в състояние да разкаже по-добра история на инвеститорите", казва Ланди.

Ще успее ли технологична Япония да навакса изоставането в генеративния AI?Понастоящем страната изостава значително от САЩ, Китай и ЕС в разработването на големи езикови модели


Макар и да не е добре познато в чужбина, JIP е участвало в разделянето на компании и отделянето им от японски конгломерати, включително бизнеса с фотоапарати на Olympus и бизнеса с преносими компютри на Sony Group.

От 2015 г. насам Toshiba е засегната от счетоводни проблеми, претърпява големи загуби и е близо до изключване от борсата. Освен това тя е въвлечена в поредица от скандали, свързани с корпоративното управление.

Консорциумът JIP включва 20 японски компании, начело с производителя на чипове Rohm, компанията за финансови услуги Orix и Chubu Electric Power.

Това ще бъде най-голямата сделка за сливания и придобивания в Япония през тази година. По данни на LSEG Япония е единственият голям пазар в Азия, на който се наблюдава ръст на сливанията и придобиванията от началото на годината досега.

Особено активни са били сделките с участието на частни капитали, включително планираното изкупуване на производителя на материали JSR за 6,4 млрд. долара от подкрепян от правителството фонд.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg