Смарт Органик дебютира днес на пазар beam на БФБ

315
Смарт Органик дебютира днес на пазар beam на БФБ

© Българска фондова борса

Търговията с акции на Смарт Органик на пазар beam започва след успеха на първичното публично предлагане (IPO), в което компанията набра 5 859 000 лева при почти два пъти презаписване на емисията.

„Приветстваме Смарт Органик, които са първият утвърден представител на сектора на биохрани на пазар beam. Така пазарът за растеж се превръща в трамплин за
европейска и световна експанзия на амбициозните и динамични български компании. “, заяви доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Размерът на емисията на Смарт Органик е 10 310 000 лева, разпределен в съответния брой акции, като всяка е с номинална стойност 1 (един) лев. Книжата на
компанията се търгуват на beam под борсов код SO.Допълнителната сума, набрана от Смарт Органик ще бъде използвана за съфинансиране за купуването на немска компания-конкурент, както и за увеличаване на производствения капацитет. 

IPO-то на Дронамикс бе презаписано 4.5 пътиМисията на Дронамикс е да революционизира транспорта на стоки, като съкрати разходите и времето за доставка. За целта компанията разработва нов тип товарен самолет („Черният лебед“).


Прогнозни резултати

Очакванията са за 2021 г. компанията да завърши с 57.6 млн. лева приходи, което би представлявало 56.31 на сто повече спрямо миналата година. Нетната печалба се очаква да се повиши до 9.69 млн. лева спрямо 5.027 млн. лева за 2020 г.

Според прогнозите на компанията през 2022 г. печалбата на Смарт Органик ще нарасне до 12.888 млн. лева, а в следващите три години ще расте до съответно 14.77 млн. лева, 16.4 млн. лева и 17.989 млн. лева.

Приходите на компанията пък ще се увеличат до близо 68 млн. лева през 2022 г., както и на 78 млн. лева, 87.5 млн. лева и 94.58 млн. лева за съответно 2023 – 25 г. Брутният марж се очаква да се запази над 50% във всяка от следващите години.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg