SOFIX прави нещо невиждано в последните 10 години

2297
SOFIX прави нещо невиждано в последните 10 години

© Pixabay.com

Само още две търговски сесии ни делят от средата на третото тримесечие на годината. Справка на Profit.bg показва, че основният и най-стар индикатор на Българска фондова борса прави нещо невиждано в последните 10 години, или по-точно 2007 г.

Ръстът в последните 12 месеца за SOFIX е от близо 60% (58.97 на сто), като по-добър резултат е отчитан само два пъти в историята – през 2003 и 2007 г., когато ръстовете са респективно от 154.29 и 69.07%.

Представянето на SOFIX от началото на 2017 г. пък също е добро, като достига 24.35%. За последно на подобен ръст бяхме свидетели през 2013 г. (+28.99%), както и през 2007 и 2003 г. с повишения от 29.01 и 97.43%.


SOFIX е завършвал годините на своето съществуване с ръст от над 40% през 2013, 2007, 2006, 2003 и 2002 г. Или иначе казано, представянето на индикатора до края на настоящата година може да спомогне за една от най-добрите години за капиталовия ни пазар.

За да преминем границата от 40% ръст за година, SOFIX ще трябва да прекрачи границата от 821 пункта, откъдето в момента сме на 12.59% от вчерашното ниво на затваряне.

Какви са причините за оптимизма на фондовата ни борса?

Рекорден брой компании с оценка за над 100 млн. лв.Шестте най-скъпи дружества на БФБ-София имат съвкупна оценка от над 3 млрд. лв.

Притокът на свежи пари към взаимните фондове, пускането на първия за страната ни борсово търгуван фонд (ETF), както и малките за момента чуждестранни вложения в акции са в основата на повишенията на родния капиталов пазар.

Не трябва обаче да се отминават и усилията на ръководствата на Комисията за финансов надзор, Българска фондова борса, браншовите организации и управляващите, които целят съживяването и популяризирането на инвестициите в ценни книжа, по подобие на по-богатите и развити държави от нас. 

Положителна роля в идните месеци и години би трябвало да има и проектът SeeLink, осъществяван с борсовите оператори в региона. 

22 компании разпределиха по над 1 млн. лв. дивидентСедем компании разпределят 70% от дивидента тази година

Стартирането на търговията с ДЦК на фондовата борса, както и придобиването на Българска независима енергийна борса от страна на борсовия ни оператор ще повишат оборота и интереса към него, но това, от което пазарът има най-голяма нужда, са нови и качествени емитенти. 

Защото без тях, без голямо първично публично предлагане, едва ли ще събудим позаспалия интерес на пенсионните фондове, управляващи 11.7 млрд. лв., и чуждестранните инвеститори, част от които вече търсят място за парите си, на фона на достигнатите рекорди стойности за европейските, азиатските и щатските индекси.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg