SOFIX продължава да е сред най-добре представящите се индекси в света

887
SOFIX продължава да е сред най-добре представящите се индекси в света

© Pixabay

Индексът на сините чипове SOFIX е един от най-добре представящите се индикатори от началото на годината.

Лидерството към момента се държи от индексите на борсите в Люксембург и Абу Даби, отчитащи ръстове от 22 и 21 на сто от началото на 2021 г.,

Инвеститорите на борсите в Естония и Казахстан също отчитат доходност от около 21%, а тези в Швеция се радват на 19%.


Българският индикатор нарасна с 16.88%, или малко по-малко от доходността в Саудитска Арабия и Любляна.

Кои обаче са най-добре представящите се компании в SOFIX, както през април, така и от началото на 2021 г.? Какво се случва в друг от основните индикатори – BGBX40?

През април индикаторът добави 4% към стойността си, а най-добре от компонентите му се представиха Алтерко, Албена АД и Доверие Обединен Холдинг.

Акциите на технологичната компания, която стана част от SOFIX при последното ребалансиране, добавиха 32.11% към стойността си до настоящите 14.40 лв. Книжата на холдинговото дружество отчетоха ръст от 14%, а тези на туристическата компания добавиха 16.3% на фона на повишените нива на ваксинация у нас, което увеличава надеждите за добър летен сезон.

Книжата на Сирма Груп Холдинг отчетоха ръст от 7.77%, докато Елана Агрокредит и Адванс Терафонд АДСИЦ се повишиха с малко над 5 процента.

Минимални загуби за периода отчетоха Първа инвестиционна банка и Софарма, загубили по близо 3% от пазарните си оценки, докато Телелинк Бизнес Сървисис отчете спад от 1.82%.

Най-висока ликвидност през април наблюдавахме с книжата на Алтерко, където се сключиха 814 сделки, следвани от Доверие Обединен Холдинг (424) и Химимпорт (290).

Оборот от над 1 млн. лева имаше при едва три от емисиите, включени в изчислението на SOFIX. Сделките с книжа на Алтерко бяха за 2.3 млн. лева, а при Елана Агрокредит и Сирма Груп Холдинг възлязоха на 1.6 и 1.1 млн. лева.

От началото на годината:

Общо при 7 от 15-те компании от SOFIX отчитаме доходност, която е по-голяма от 10%. Лидерството отново е за Алтерко с възвращаемост от 107%, следвана от Доверие Обединен Холдинг и Еврохолд България, добавили 51.79% и 43.68%.

Доходността от вложение в акции на Телелинк възлиза на 33.88%, а в Албена – 26 на сто.

Книжата на две от дружествата със специална инвестиционна цел също се представят добре – Адванс Терафонд АДСИЦ бележи ръст от 24.31%, докато Фонд за недвижими имоти България добави 13.02 на сто към пазарната си оценка.

Най-голям спад от началото на 2021 г. се отчита при Първа инвестиционна банка. Книжата на банката губят 11.96% за периода до настоящите 1.62 лв. за лот.

Най-ликвидни от началото на годината са акциите на Алтерко, Доверие Обединен Холдинг, Химимпорт, ЦКБ и ПИБ.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажби на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg