SOFIX със седмо поредно понижение

698
SOFIX със седмо поредно понижение

© Pixabay.com

Днес (15 септември) бе последната сесия, в която SOFIX ще изглежда в настоящия си вариант. Считано от понеделник (18 септември), към базата на изчисление на индекса ще бъдат добавени три холдингови дружества – Сирма Груп Холдинг, Доверие Обединен Холдинг и Индустриален Холдинг България.

Те ще заемат местата на Индустриален Капитал Холдинг, Алкомет и Холдинг Варна.

Преди своето ребалансиране, SOFIX отчете седем поредни понижения и общо 18 от последните 21 търговски сесии.

SOFIX с негативен рекорд, невиждан в последните години17 понижения за последните 20 търговски сесии

Най-големи загуби в последните 5 дни имаше при Химимпорт и Централна кооперативна банка, отчели спад от над 7% до 1.73 и 1.70 лв. за брой.

Пониженията при Софарма и М+С Хидравлик за седмицата достигнаха 5.90 и 4.68% до нива от 4.31 и 8.10 лв. за лот, докато загубите за акционерите в Стара планина Холд и Албена бяха от над 3 на сто до 8.20 и 61.80 лв. за брой.

Отпадащите емисии от SOFIX се представиха разнопосочно. Холдинг Варна поевтиня с 2.99 на сто до 29 лв. за брой, Алкомер загуби 0.66 на сто до 14.9 лв., а Индустриален Капитал Холдинг добави 2.75% до 3.699 лв.

Най-активна търговия през седмицата имаше с книжата на Софарма, Химимпорт, Централна кооперативна банка, Адванс Терафонд АДСИЦ и трите нови емисии, влизащи в SOFIX от понеделник.

Най-висок оборот имаше при Софарма и Сирма Груп Холдинг, съответно 1.99 и 1.32 млн. лв.

За седмицата, при едва 3 осъществени сделки за 2730 лота, книжата на Елхим Искра добавиха 6.06 на сто до 1.45 лв. за брой.

На плюс се търгуваха още емисиите на Билборд, Свилоза и др.

Влиза – не влиза, или история на грешките на БФБ-СофияИзпълнителният директор на борсата Иван Такев споделя своето мнение по този въпрос

SOFIX завърши седмицата със спад от 3.5% до ниво от 680.83 пункта, което е най-ниската му стойност за последните 3 месеца.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg