SOFIX със седмо поредно понижение

810
SOFIX със седмо поредно понижение

© Pixabay.com

Днес (15 септември) бе последната сесия, в която SOFIX ще изглежда в настоящия си вариант. Считано от понеделник (18 септември), към базата на изчисление на индекса ще бъдат добавени три холдингови дружества – Сирма Груп Холдинг, Доверие Обединен Холдинг и Индустриален Холдинг България.

Те ще заемат местата на Индустриален Капитал Холдинг, Алкомет и Холдинг Варна.

Преди своето ребалансиране, SOFIX отчете седем поредни понижения и общо 18 от последните 21 търговски сесии.

SOFIX с негативен рекорд, невиждан в последните години17 понижения за последните 20 търговски сесии

Най-големи загуби в последните 5 дни имаше при Химимпорт и Централна кооперативна банка, отчели спад от над 7% до 1.73 и 1.70 лв. за брой.

Пониженията при Софарма и М+С Хидравлик за седмицата достигнаха 5.90 и 4.68% до нива от 4.31 и 8.10 лв. за лот, докато загубите за акционерите в Стара планина Холд и Албена бяха от над 3 на сто до 8.20 и 61.80 лв. за брой.

Отпадащите емисии от SOFIX се представиха разнопосочно. Холдинг Варна поевтиня с 2.99 на сто до 29 лв. за брой, Алкомер загуби 0.66 на сто до 14.9 лв., а Индустриален Капитал Холдинг добави 2.75% до 3.699 лв.

Най-активна търговия през седмицата имаше с книжата на Софарма, Химимпорт, Централна кооперативна банка, Адванс Терафонд АДСИЦ и трите нови емисии, влизащи в SOFIX от понеделник.

Най-висок оборот имаше при Софарма и Сирма Груп Холдинг, съответно 1.99 и 1.32 млн. лв.

За седмицата, при едва 3 осъществени сделки за 2730 лота, книжата на Елхим Искра добавиха 6.06 на сто до 1.45 лв. за брой.

На плюс се търгуваха още емисиите на Билборд, Свилоза и др.

Влиза – не влиза, или история на грешките на БФБ-СофияИзпълнителният директор на борсата Иван Такев споделя своето мнение по този въпрос

SOFIX завърши седмицата със спад от 3.5% до ниво от 680.83 пункта, което е най-ниската му стойност за последните 3 месеца.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...