SOFIX скоро може да се състои от 20 емисии

514
SOFIX скоро може да се състои от 20 емисии

© Pixabay

Съветът на директорите на Българска фондова борса свиква консултации за обсъждане на съществени промени в методологията за изчисляване на индекса SOFIX.

Основната промяна, която ще се обсъжда, е за увеличаване на броя на емисиите акции, включени в базата на най-стария борсов индекс у нас, който датира от 2000 г.

Днес в състава му попадат 15 емисии, а предложението е той да бъде разширен до 20.

Другата промяна, която се предвижда, е за намаляване на изискването за минимален брой акционери в компаниите от състава на индекса. Днес изискването е за минимум 750 акционера, докато предложената промяна е за едва 250 акционера.


Мотиви за предлаганите промени:

1. Постигане на по-голяма диверсификация в рамките на индекса

SOFIX е индекс, базиран на пазарната капитализация на включените в него емисии акции, коригирана с фрий-флоута на всяка от тях. От тази гледна точка, движението на индекса зависи в по-голяма степен от изменението в цените на акциите на дружествата с по-високо тегло.

Предложените промени в методологията ще доведат до намаляване на броя на емисиите с тегло над 5%, както и общото им тегло.

2. Увеличаване на секторната представителност на индекса

Една от важните цели на всеки индекс на „сини чипове“ е да е достатъчно представителен по отношение на основните икономически сектори на съответния капиталов пазар.

Увеличаването на броя на компонентите на индекса до 20, както и облекчаването на изискването за минимален брой акционери, биха довели до включването в индекса на емисии на компании от непредставени до този момент сектори.

3. Увеличаване на корелацията с движението на основните измерители на международните капиталови пазари

Анализът на движението на SOFIX през последните години показва изключително ниска корелация с движението на основните борсови измерители в Европа - както за развитите капиталови пазари, така и за тези в Югоизточна Европа.

Предложените промени биха се отразили положително на корелацията, тъй като ще позволят на емитенти от перспективни сектори с по-динамично развитие, но същевременно с по-кратка борсова история и по-малък брой акционери, да покрият изискванията за включване в SOFIX.

Над 50 родни фонда с доходност от над 10% за година„Отличниците“ са четири, като те са донесли на своите вложители доходност от над 40 на сто за последната година

4. Създаване на равнопоставена среда за всички емитенти на борсата

Критерият за брой акционери е неизменна част от изискванията за SOFIX. Прагът от 750 акционери не представлява бариера за дружествата от времето на масовата приватизация, някои от които разполагат с десетки хиляди акционера.

От друга страна, изискването за 750 акционера се явява изключително високо на база резултатите от публичните предлагания на дружествата в последните години, при които обичайно участват до 300-400 лица. Това създава неравнопоставеност между дружествата с по-кратка борсова история и тези от времето на масовата приватизация.

Предложението за намаляване на изискването за минимален брой акционери по-добре би отразило настоящата ситуация в България и би създало равнопоставена среда за всички емитенти на борсата.

SOFIX от началото на 2021 г.

От началото на настоящата година индексът е добавил 16.69% до настоящите 521.54 пункта. Основните причини за доброто представяне се дължат най-вече на трите нови компании, които станаха част от SOFIX преди месец.

Акциите на Алтерко са добавили 108.63% към стойността си от началото на годината, докато Телелинк Бизнес Сървисис растат с 33.06%. Туристическата компания Албена АД, която се завърна в индекса, отчита поскъпване от над 25%.

Добре се представят и две от холдинговите дружества – Доверие и Еврохолд, повишили пазарните си оценки с респективно 52.98 и 43.68%, показва справка на сайта на борсата.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg