Спиди ще разпределя един от най-големите дивиденти за публична компания

1479
Спиди ще разпределя един от най-големите дивиденти за публична компания

© Спиди

На 17 септември, или след малко повече от месец, акционерите на „Спиди“ ще решават за разпределението на един от най-големите дивиденти, давани от публична компания у нас.

Общото събрание ще се състои само с две точки в дневния ред, показва поканата към акционери, публикувана от X3News.

Според първата точка, обект на гласуване ще е разпределението на цялата печалба от изминалата година, както и част от неразпределената печалба на дружеството за предходни години.


Така общата сума, която може да бъде разпределена, възлиза на 28.232 млн. лева, или по 5.25 лв. на всяка акция преди облагането с данъци.

Припомняме, че физическите лица заплащат 5% данък от получаването на дивидент, като сумата се удържа предварително. По този начин нетният дивидент на една акция ще е 4.9875 лв., или по близо 5 лева на лот.

Каква дивидентна доходност предоставиха родните публични компании?Преди около десет дни ви информирахме за публичните компании, разпределили най-голям дивидент със своите акционери.

Акционерите на дружеството ще гласуват и избора на регистриран одитор за проверка на индивидуалния и консолидирания годишен финансов отчет на дружеството за 2021 г.

Днес акциите на Спиди АД се търгуват на ниво от 86 лева за брой. Дивидентната доходност към днешна дата възлиза на малко над 6%. Следва да отбележим, че тя се изчислява спрямо цената на книжата на последния ден, в който можем да ги закупим с право на разпределение на дивидент.

През настоящата година най-голям дивидент разпределиха от ЧЕЗ Електро – 29.337 млн. лева, или по 5 867.49 лева на акция.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg