Spinoff Bulgaria: 100 спиноф стартъпа у нас до 2030

1134
Spinoff Bulgaria: 100 спиноф стартъпа у нас до 2030

Второто издание на международната конференция Spinoff Bulgaria се проведе на 28-29 септември в София. Сред темите на събитието бяха европейски и национални политики, възможности за финансиране и комерсиализация, патенти и придобиване на авторски права, международни добри практики, работа по проекти и научна инфраструктура.

В конференцията участваха министър-председателят академик Николай Денков, министърът на образованието и науката Галин Цоков, българският еврокомисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, както и зам.-министрите на образованието и науката проф. Генка Петрова, на електронното управление Валентин Мундров и на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов.

“Приветствам идеята на Spinoff Bulgaria да се подкрепят 100 Spinoff предприятия които да се създадат и развият и се надявам Spinoff Bulgaria да послужи като вдъхновение за повече подобни инициативи. Трябва да увеличим инвестициите си в авангардни, зелени и цифрови технологии и да приложим наистина стратегически координиран подход за подкрепа на иноваторите в Европа”, заяви по време на откриването еврокомисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова.


София приема едно от най-значимите събития за иновации в Европа Представители на ЕС, международни експерти и локалната екосистема влизат в диалог в рамките на Spinoff Bulgaria


Тя отбеляза, че спин-оф предприятията служат като основни - ключови връзки за обмен на знания, за разширяване на експертизата и обмен на технологии, улеснявайки трансфера на научни изследвания и иновации от академичните среди към практически приложения в света на бизнеса. По този начин се помага за привличане на интереса на частните инвеститори.

„Опитваме се да мобилизираме и да създадем правилните стимули, така че да има още по-голяма подкрепа за тези, които работят най-добре и успяват да покажат, че науката не е само въпрос на любознателност и статии в престижни списания, а е и полезна за икономиката и обществото“, коментира от трибуната на събитието премиерът академик Николай Денков.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков от своя страна заяви: „Ключово е, че първото публично събитие на новия български еврокомисар Илиана Иванова в България е свързано с програмата „Хоризонт Европа“. Програмата е този финансов инструмент, който дава възможност да се реализират иновациите в техния пълен кръг – от идеята до внедряването от бизнеса. Програмата „Хоризонт Европа“ дава възможност за колаборация между наука, бизнес, образователни институции, така че новите технологии и научните изследвания да бъдат водещи в политиката на Европейския съюз.

Дигитални номади от над 40 държави се събраха за фестивала в Банско Най-много дигитални номади има от САЩ, следвани от Германия, Обединеното кралство и Израел


По думите му в последните години България има принос в развитието на програмата, като само за последните две години са привлечени 80 млн. евро по различни проекти и програми, свързани с „Хоризонт Европа“, а български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по „Хоризонт Европа“.

В рамките на конференцията бяха представени примери за различни технологични разработки и постижения в областта на изкуствения интелект, медицината, биотехнологиите, киберсигурността и микроелектрониката.

Отличени бяха и най-добрите Spinoff-и на годината, като сили премериха компании занимаващи се с епигенетика, телеметрия, разкриване на нови лекарствени молекули, изкуствен интелект.

Наградените бяха излъчени в две основни категории: „Най-добър български Spinoff”, като приза получиха Epix.AI, Kelvin Health, Hemokin Pharmaceuticals, Barin Sports, BullCharge и MatriChem.

В категория „Най-добър европейски Spinoff с българско участие” наградени бяха Digistain и Feasyfy.

2023: Инвестициите в европейски технологични стартъпи се сриват с 39% Финансирането за стартиращи предприятия в Европа ще намалее до 51 млрд. в рамките на тази година


“Spinoff-ите са основата на икономическия растеж, имат висока добавена стойност и генерират високотехнологични иновации. Те създават нови работни места, отключват частен капитал и стимулират научноизследователската и развойна дейност и приемането на иновации”, коментира Кристина Ескенази, председател на Биотехнологичен и Здравен клъстер, който е сред основните организатори на събитието, и допълни, че целта, която екипа си залага, е създаването на 100 Spinoff компании до 2030 г., произхождащи от науката, университетите или съществуващите корпорации.

Основен акцент на втория ден на форума беше програмата "Хоризонт Европа" на ЕС в областта на научните изследвания и иновациите за периода 2021 – 2027 г., с бюджет от 95,5 милиарда евро.

Сред официалните гости на живо присъстваха директорите на Европейската изпълнителна агенция за здравеопазване и цифровизация (HaDEA) - Марина Занчи, Анжело Марино и Катлийн Енгелбош, както и Фредерико Мена (директор на EIT Digital), Даниел Абу (директор на Европейския AI Форум), Сабине Деми (директор на департамент изкуствен интелект в  IMEC) и още много представители на научната общност и бизнеса.

Пет съвета как малките компании да се възползват от новите технологии Технологичното развитие прави много решения все по-подходящи и достъпни за малките и средните предприятия


Инициативата Spinoff Bulgaria е създадена от Биотехнологичен и Здравен Клъстер България, Клъстер Изкуствен интелект България, Venrize, Isteb, в партньорството на МОН, HaDEA, Хоризонт Европа, Инвест София и с подкрепата на Фонд на Фондовете, Технически Университет София, КиберКЛУБ, КРИБ, Медицински университет Пловдив и много други.

Следващото издание на Spinoff Bulgaria ще се проведе на 27-28.06.2023 година в София.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg