Технологична революция в тютюневия бизнес

4885
Технологична революция в тютюневия бизнес

© Филип Морис Интернешънъл

В стъклена сграда с футуристичен стил, носител на редица награди за архитектура, вече 10 години над 400 учени и технически експерти от световна класа разработват иновативни бездимни продукти, чиято цел е да носят намален риск, в сравнение с цигарите, и да са по-добър вариант за милионите пушачи по света.

„Кубът“, както се нарича центърът за научни изследвания и разработки на Филип Морис, има три крила – Вода, Земя и Вятър.

Огън липсва, защото идеята на иновативните продукти, зад която стоят инвестиции от 3 милиарда долара, е елиминиране на горенето с цел намаляване на нивата на вредните вещества, които се образуват при изгарянето на тютюна.

Без огън, без дим! 

Редица здравни експерти признават, че причината за появата на заболявания, свързани с пушенето, са вредните вещества, които се отделят при горенето на тютюна, а не никотина. При запалване на цигара стартира високотемпературна реакция, при която на върха на цигарата се достига до температура от над 800 градуса.

Тютюневият дим, образуван при горенето на тютюна, съдържа повече от 7000 вредни и потенциално вредни вещества. Концепцията, зад която стоят усилията и инвестициите на компанията, е да се премахне горенето и да се замени с контролирано електронно нагряване.

По този начин нивата на вредните вещества се редуцират значително, а едновременно с това вкусът и ароматът на истински тютюн се запазват.

Продуктът, използващ технологията за нагряване на тютюна, който е дело на Филип Морис Интернешънъл, вече се предлага на повече от 30 пазари в света, а отскоро в този списък е България.

90% разработено в Швейцария

Филип Морис Интернешънъл, водеща международна корпорация, трансформира бизнес модела си и разработва, произвежда и продава продукти без димq като целта е да създаде бъдеще без дим. Целта на трансформацията е ясна. 

Мултинационалният гигант започва да си сътрудничи с повече от 60 швейцарски стартъп компании, които чрез своето ноу-хау да допринесат за промяната на облика на тютюневата индустрия като цяло. Така 90% от технологиите и процесите, използвани за създаването на иновативни системи за нагряване на тютюневи продукти, са разработени в Швейцария.

Дейността на малките швейцарски компании, които партнират на Филип Морис,  е свързана с металообработващи машини, тъканен инженеринг или микротехника и степента на тяхното сътрудничество с големия производител на цигари е различна.

От клетка към изкуствен бял дроб

Стартъп компанията Epithelix от Женева е специализирана в тъканното инженерство. Тя възпроизвежда човешки тъкани за научни изследвания. Чрез специалните си умения в тъканното инженерствоq Epitelix е разработила клетъчна технология, чрез която от хирургически отпадък in vitro се възпроизвеждат тъкани.

Фокусът на компанията е върху възпроизвеждането на мини бял дроб, бронхи и носова тъкан, върху които Филип Морис изследват новите си продукти. Тази техника прави предклиничните изпитания по-ефективни.

Това превръща Epithelix в естествен партньор на Филип Морис при дейностите за измерване на потенциала за намален риск на новите продукти без горене. 

Материалът е спонсориран от Филип Морис България

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg