Тръмп даде обещание на въгледобивната индустрия, което не успя да изпълни

606
Тръмп даде обещание на въгледобивната индустрия, което не успя да изпълни

© Pixabay

Американският президент Доналд Тръмп похарчи над 1 милиард долара от парите на данъкоплатците, промени екологичното законодателство и направи всичко по силите си, за да предотврати затварянето на въглищните централи в опит да изпълни обещанието, дадено пред миньорите от Западна Вирджиния през 2016 година.

Усилията му обаче засега не се увенчават с успех. Откакто Тръмп стъпи в Белия дом производството на въглища в Съединените щати, след краткотрайния ръст през 2017 година, върви устойчиво в низходзяща посока. От 2016 година насам спадът е с 31%, като за същия период за били затворени 65 въглищни електроцентрали, а работните места във въгледобивния сектор не са се повишили, като от началото на тази година дори отчитат спад, пише Bloomberg.

"Държавата направи много, но нито една от мерките не беше достатъчно ефективна. Изглежда бъдещето на въглищата е доста мрачно", коментира пред изданието анализаторът на Американския институт за енергийна икономика Сет Фийстър.


Това мрачно бъдеще обаче може да има политически последствия за Тръмп, чиято победа през 2016 година до голяма степен се дължеше именно на гласовете от Пенсилвания и Западна Вирджиния. Той успя да спечели доверието на американците от работническата класа с обещанието за ръст на работните места, но сега неговият конкурент от Демократическата партия Джо Байдън също "ухажва" тази социална група.

"Никой не може да направи повече от президента на Съединените американски щати. Но в крайна сметка няма как да се борим с икономическите закони и с напредването на технологиите", казва президентът на базираната в Охайо American Electric Power Co. Никълъс Ейкинс.

Думите му се потвърждават и от статистиката - нито една от мерките на Тръмп не успя да прекъсне трансформацията на енергийния сектор, която все по-често заменя въглищата с много по-евтиния природен газ или с възобновяеми източници. Въглищата, които в миналото генерираха над 50% от произведената в САЩ електроенергия, сега заемат само 18% в общия енергиен микс на страната.

Още през 2016 година природният газ ги изпревари, превръщайки се в най-големия енергоизточник. Тази година се очаква въглищата за първи път да бъдат надминати и от ВЕИ в общото производство на електроенергия.

Откакто достигна своя пик през 2008 година, производството на въглища в САЩ следва устойчив низходящ тренд. През 2017 година, първата от президентския мандат на Тръмп, бе отчетено леко повишение, но само за кратко. Тази година се очаква общият добив на въглища да достигне 502 милиона тона, което е с 31% под нивата от 2016 година.

Износът, който доскоро подпомагаше бизнеса на американските минни компании, също се свива, на фона на все по-силната конкуренция на природния газ в Азия и намаляващото потребление в Европа. Тази година американските производители се очаква да изнесат около 60 милиона тона, или с 48% по-малко спрямо 2018 година.

Сърцето на европейската въглищна индустрия Полша в момента генерира над 70% от електричеството, което консумира, именно от въглищни централи


Кризата, предизвикана от разпространението на COVID-19, нанесе поредния тежък удар върху енергийното потребление и то не само на вътрешния пазар, но и на експорта. Според анализатора на консултантската компания The Benchmark Марк Левин затварянето на въглищни електроцентрали ще продължи.

"Не мисля, че Тръмп може да повлияе по някакъв начин на този процес. Търсенето тази година просто се срина", казва Левин.

От изборите през 2016 година насам в САЩ са затворени 65 въглищни ТЕЦ-а, като още над 70 са заявили намерения да затворят или да сменят енергоизточника си.

"Тръмп се провали в опита си да "съживи" въгледобива. Природният газ и възобновяемите енергийни източници вече са по-евтини от въглищата почти навсякъде в САЩ, а все повече американци настояват за производството на по-чиста енергия, на фона на климатичната и здравната криза в световен мащаб", казва Мери Ан Хит от екологичната организация Sierra Club.

Администрацията на Тръмп засега не се е отказала от усилията си в подкрепа на въгледобивния сектор. От енергийното министерство завяват, че САЩ разполага с находища от въглища за 450 години напред и в момента се разработват технологии за по-чистото им изгаряне и "улавяне" на въглеродните емисии, които ще могат да се използват и от други държави, разчитащи на този източник на енергия.

Институцията похарчи над 1 милиард долара за стимулиране на въглищната индустрия, включително и за изграждане на малки въглищни ТЕЦ-ове, които, според държавните експерти, могат по-лесно да бъдат "включвани" или "изключвани" от енегрийната мрежа в завимост от нейното натоварване.

С държавна подкрепа се провеждат и проучвания на алтернативното приложение на въглищата, например при добива на редки метали, използвани в производството на електроника, батерии и медицински консумативи. Има и още по-екзотични предложения, според които изкопаемите могат да се използват и в строителството - за изолация или декорация.

Великобритания спира мокрите дърва и въглищата за отоплениеТази мярка се очаква да засегне около 2.5 милиона домакинства


От гледна точка на бизнеса обаче въглищата стават все по-ненужни. Енергийният конгломерат American Electric Power Co., който обслужва над 5 милиона клиенти в 11 щата, е "пенсионирал" въглищни мощности от над 8 300 мегавата от 2011 година насам, заменяйки ги с ветрогенератори, соларни панели и природен газ.

Заетостта в добивния сектор остана сравнително стабилна в първите години от управлението на Тръмп, но след избухването на пандемията от COVID-19, работните места във въгледобивните компании намаляха с над 18 000 и към края на второто тримесечие възлизат на около 64 000. Освен тях обаче индустрията осигурява съществуването на цяла екосистема от т. нар. "въглищни" общества.

Доналд Тръмп успя да спечели тяхното доверие, след като неговият конкурент на изборите през 2016 година Хилари Клинтън заяви в прав текст, че "ще извади от бизнеса много въгледобивни компании и миньори".

Според политическите анализатори, цитирани от Bloomberg, обаче каузата на Тръмп в подкрепа на сектора е обречена.

"Една индустрия, която вече се намира в своята терминална фаза, няма как да бъде съживена. Според Тръмп нейната гибел би била катастрофална за САЩ. Може и да е така, но дали той успя да създаде търсене на пазара, там където липсваше такова? Отговорът е "не"", казва управляващият директор на ClearView Energy Partners Кевин Бук.

Сега остава въпросът дали това неизпълнено обещание ще коства на Тръмп победата на следващите избори през ноември тази година и дали той ще се нагърби да поеме нови ангажименти пред миньорите, много от които са изправени пред реалната опасност да загубят препитанието си. 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg