Три четвърти от потребителите на Viber подкрепят присъственото обучение

1416
Три четвърти от потребителите на Viber подкрепят присъственото обучение

© Pixabay

Над три четвърти от потребителите на Viber в България вярват, че учебната година трябва да започне присъствено. Това показват данните от проучване на компанията, проведено в 24 държави от Европа, Азиатско-тихоокеанския регион, Близкия Изток и Северна Америка.

74% от потребителите на най-популярната платформа за комуникация в България – Viber ще я използват, за да поддържат връзка едновременно с учители, ученици и родители по време на образователния процес, показват още данните от анкетата.

В проучването на Rakuten Viber, едно от водещите приложения за комуникация в света, участват над 185 000 души от различни държави. Резултатите показват категорично, че потребителите използват активно приложението наред с другите платформи за онлайн обучение. В световен мащаб над 70% биха използвали Viber, за да общуват едновременно с учители, родители и ученици през предстоящата учебна година.


В България повече от 77% от гласувалите в анкетата, проведена в официалната Viber общност у нас, вярват, че учебната година трябва да започне присъствено. Същият въпрос е зададен и в специализираната общност на учителите във Viber, където 74% от анкетираните подкрепят присъственото обучение.

Анализът на резултатите показва, че значителен процент от потребителите в България използват и десктоп версията на популярното приложение за образователни цели. 25% от отговорилите твърдят, че използват единствено десктоп версията или комбинация от мобилна и десктоп версия на Viber.

Няколко месеца след началото на пандемията от COVID-19 училищата по цял свят все още обмислят как е най-добре да започне следващата учебна година. На много места учениците ще се завърнат по класните стаи, като спазват всички мерки за безопасност. Други пък ще се опитат да приложат хибриден модел или ще продължат изцяло дистанционно.

Според последното становище на Министерство на образованието в България, учебната година ще започне присъствено от 15 септември. Дали обаче това ще се запази за цялата година или ще настъпят  промени, предстои да разберем. Независимо каква е ситуацията, Viber общностите са задължителен съюзник, който директно ще подкрепи учебния процес, независимо дали ще бъде в класните стаи или онлайн, изтъкват от компанията.

Без значение от формата, новите модели на обучение ще изискват и нови методи за насърчаване на образованието по начин, който да бъде най-близък до вече познатия, доколкото е възможно, и да гарантира, че всички получават достъп до необходимите им ресурси. Viber общностите може да са безценно средство за учениците и учителите, независимо дали учебните занятия ще се проведат онлайн или офлайн.   

За да подпомогне максимално ученици и учители, Viber ще представи през следващите седмици няколко нови функционалности - опцията за куиз в анкети в общностите и груповите чатове, която вече е налична за почти всички потребители, както и напомняния в Моите бележки (My notes) и подобрена галерия за снимки и видео.

В края на последната учебна година Viber бе използван за различни учебни цели по цял свят. Според проучване, проведено вътрешно от компанията сред 8 държави от Централна и Източна Европа в края на учебната година, 65% от запитаните учители посочват, че са използвали Viber като инструмент, който улеснява общуването между часовете.

"Само до преди година идеята обучението да е 100% дистанционно изглеждаше като фикция от бъдещето. Сега обаче, заради кризата предизвикана от COVID-19, видяхме как това се случи само за няколко седмици. Аз самият, като родител, използвам Viber, за да общувам с децата, защото е възможно най-безопасния начин за комуникация, а искам да ги предпазя от това компании да могат да им събират личните данни.

Това, което наблюдавам през последните месеци в глобален мащаб е, че много родители, ученици и учители използват активно Viber, за да общуват помежду си и да продължат да провеждат учебния процес. Горди сме, че можем да предоставим именно тази гъвкавост и сигурност на учителите, родителите и учениците", споделя главният изпълнителен директор на Rakuten Viber.

В анкетата, проведена в официалната общност на Viber Bulgaria, са участвали 11 020 потребители, а в специалното проучване, проведено в официалната общност на учителите – Viber наръчник за учители, са участвали 2 030 потребители.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg