Три фонда губят по близо 20% от парите ни

5114
Три фонда губят по близо 20% от парите ни

© Pixabay.com

Ръстът на международните пазари и доброто представяне на голяма част от публичните компании в България не винаги означават, че всяка една инвестиция е печеливша.

Това се потвърждава и от данни на БАУД, предоставящи информация за представянето на родните взаимни фондове.

Вчера ви информирахме за най-добре представящите се колективни инвестиционни схеми, на фона на рекордните инвестиции в индустрията.

Десет фонда у нас с доходност от над 10% от началото на годинатаНов рекорд за вложенията във фондове у нас

E, няма да пропуснем и фондовете, които губят средства на вложителите си. Общият брой на фондовете, отчитащи отрицателна доходност от началото на 2017 г., по последни данни е 26.

Най-слабо се представят Глобал Опортюнитис, загубили малко над 22% на вложителите си от началото на годината, както и Астра Динамик и Алфа Ликвидни Средства, отчели спад от 18.78 и 17.99%.

Един от най-добре представилите се фондове през 2016 г. - ПФБК Восток, също днес е в графата на губещите, след като отчита близо 5% отрицателна доходност от началото на настоящата година.

Загуби от над 4% отчитат още от Ди Ви Евробонд, Глобал Детски Фонд, Астра Енерджи, Експат Бондс и Конкорд Фонд 4 – Енергетика.

Представянията на Глобал Дивидент и Тренд Фонд Акции през 2017 г. е минус 2.67 и 2.28%, докато останалите 15 фонда, са реализирали между 0.17 и 1.92% спад за периода от 1 януари до днес.

Именно заради факта, че пазарите могат да отчетат както добри, така и по-слаби месеци, а това определено влияе и на нашите инвестиции, препоръката на специалистите в сфертата е вложенията във фондове да се правят за периода от 5-7 години.

Само по този начин ще могат да се избегнат негативните пазарни движения, като статистиката сочи, че повечето фондове, съществуващи и по време на световната икономическа криза, днес не само са се възстановили до предкризисните си нива, но и отчитат печалби за вложителите си. 

Какво бихте направили вие, ако инвестицията ви се стопи с 20%? Ще продадете, ще инвестирате още или ще задържите вложението си? 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg