Улица Сезам има фонд за рискови инвестиции!

900
Улица Сезам има фонд за рискови инвестиции!

© Sesame Street

Фонд за рискови инвестиции, създаден от компанията, която стои зад популярното детско телевизионно предаване „Улица Сезам”, вложи средства в стартъп, който създава комплекти за програмиране, предназначени за деца.

Компанията Kano посочва, че ще използва набраните средства от Sesame Ventures - инвестиционното звено на Sesame Workshop, за захранване на растежа и разработката на нови продукти.

Инвестицията е част от миналогодишния рунд за набиране на инвестиции на Kano, който донесе на компанията вложения в размер на 28 млн. долара.

Алекс Клайн, съосновател и изпълнителен директор на Kano, посочва, че целта на компанията е да покаже на всички деца и възрастни как технологиите се използват в ежедневието, вместо просто пасивно да потребяват услуги, както се случва с тези, предлагани от Facebook и Netflix.

“Това, което хората могат да правят на Kano, е не просто да използват приложения, като Whatsapp или Wikipedia или Minecraft, а да ги преработват и да споделят собствените си версии”, казва той, цитиран от CNBC. 

Компанията не произвежда само продукти, предназначени за деца. Kano има онлайн платформа, където потребителите могат да създават собствени игри и сайтове. Друг предлаган продукт е хардуер със сензори за движение, които може да се програмира така, че да изпълнява разнообразни действия.

„Половината от потребителите на нашата онлайн платформа, която е безплатна, са над 18-годишна възраст”, казва Клайн.

Kano има около 250 хил. клиенти сред 150 държави по света. Нейн основен конкурент е компанията Arduino, която също произвежда комплекти за сглобяване на компютри.

По думите на Клайн, финансирането, събрано чрез последния инвестиционен рунд, ще позволи на фирмата да разработи продукти отвъд комплектите за сглобяване на компютри, като такива в сферата на блокчейн технологията.

„Ще видите нови продукти от нас през идните няколко месеца, които ще ви покажат как надграждаме креативната компютърна система, софтуерно и хардуерно”, казва той.

Какво се случва със съоснователя на Facebook Едуардо Саверин?Спомняте ли си Едуардо Саверин, бившия колега и бизнес партньор на Марк Закърбърг?

По думите му, Kano иска да заложи и на децентрализираните технологии, като блокчейн.

Първоначалната идея на продукта на компанията е едно дете да изгради собствен компютър, да се научи да програмира, след което да създава собствени приложения. Блокчейн технологията обаче може да издигне продукта на ново ниво.

„Но това, което ни интересува, е изграждането на собствен интернет, ученето как работят мрежите, така че да можете да защитите данните си, да можете внимателно и креативно да създавате входове за достъп на други хора, да обменяте файлове по свой собствен начин, нещо като да си върнете контрола над функционирането на основните комуникационни системи във вашия живот”, казва Клайн.

Вложението в Kano не е единствената инвестиция на не особено известното звено на Sesame Workshop. Преди две години фондът инвестира в Yup - приложение, посветено на науката и математиката, както и в Reach Capital – фирма за рискови инвестиции в сферата на образованието.

Sesame Ventures бе основан от Sesame Workshop през 2016 г. Фондът използва преходите от продажбата на две от мрежите на компанията Noggin и Sprout, за да инвестира в нови стартиращи компании.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg