Умният домашен контейнер, който се разправя с изхвърлената храна

2901
Умният домашен контейнер, който се разправя с изхвърлената храна

© Mill

Колко често хвърляте храна? Всеки ден? По два три-пъти на седмица? Спокойно, не сте единствените. 
 
Всъщност не са много храбреците, готови да си доядат в понеделник пицата от уикенда. Естествено, че цялата тази храна ще отиде в кофата за боклук.

А после? Кой го интересува, общината и държавата да се оправят. 
 
Истината е, че всички би трябвало да ги интересува.

Джейн, Велин и тяхната кутия с изненади, която намалява въглеродните емисииОграничавайки хранителните отпадъци, помагаме на планетата, казват основателите на Foodobox

По-голямата част от изхвърлената храна в крайна сметка изгнива в сметищата, изпомпвайки метан в атмосферата и влошавайки проблемите с изменението на климата. Като добавим към това въглеродните емисии, свързани с отглеждането, транспортирането, охлаждането и маркетинга, разхищението на храна е отговорно за около 8% от глобалните емисии, отбелязва Fast Company и разказва за един от най-новите проекти, търсещи решение на проблема.
 
Става дума за Mill (от мелница) – нещо, което прилича на кошче за боклук, но е доста по-умно. Мислете за него като за сушилня, комбинирана с мощна кафемелачка
 
Да, в тази джаджа има нещо като сешоар и нещо като мелница. Процесът на работа е следният – когато оставите вътре храна, първо започва изсушаването.
 
Почти всяка храна е съставена в огромния си процент от вода и това е важна стъпка в обработката ѝ. След това Mill започва да мели остатъците, докато ги превърне в прах. Това значително намалява обема на храната и я подготвя за следващия етап – пакетиране и изпращане. 
 
 
От компанията производител на мелницата обещават, че остатъците ще бъдат транспортирани до фабрики, където ще се превърнат в храна за пилета. Така неизяденото от човека може да бъде използвано отново, намалява се обемът на отпадъците и се ликвидира безсмисленото изхвърляне на храна. 
 
„В този отпадък има всичко – калории и протеини, които ние е трябвало да изядем“, казва дикреторът на компанията Мат Роджърс. Той има опит в създаването на полезни решения за дома, базирани на новите технологии. 
 
Роджърс е сред създателите на приложението Nest, чрез което потребителите могат да контролират отоплението, охранителните камери и системи, както и противопожарните в жилищата си. Новият му продукт се концентрира върху изхвърлянето на храна. 
 
 
Естествено, и пред новата концепция има проблеми. 
 
Един от най-сериозните е смесването на отпадъци. Никой не може да гарантира, че в мелницата няма да попадне и друг боклук, различен от хранителния. 
 
„Комбинациите от кухненски отпадъци, които хората генерират всеки ден, са безкрайни. Един ден може да има кисело мляко и фъстъчено масло, а на следващия – брашно с изтекъл срок на годност“, казва Кирстен Вирден, която отговаря за развитието на продукта. 
 
Заради този проблем разработването на мелницата е продължило години, но Вирден казва, че преди всичко са били концентрирани върху това как ще изглежда джаджата и как хората ще работят с нея. Затова екипът залага на простата изработка и намаления брой функции. 
 
Всъщност Mill прави само две неща – изсушава и мели. И това е достатъчно. Създателите ѝ обещават също, че машината не изпуска миризми, които би следвало да означава, че кухнята няма да мирише лошо. 
 
Идва и големият въпрос колко струва тази услуга. 
 
Към момента месечният абонамент за Mill е 33 долара. Извозването на хранителните отпадъци и преработката им се поемат изцяло от частни компанни. 
 
Създателите на Mill обаче твърдят, че виждат потенциал за сътрудничество с общински и държавни власти в бъдеще. Например транспортирането на хранителните остатъци може да се прави заедно с извозването на останалата смет. 

Българският бизнес

Всичко по темата Истории на успеха от миналото и бъдещето

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg