В какво да инвестираме през 2018 г. – част 1

11065
В какво да инвестираме през 2018 г. – част 1

© Pixabay.com

Изпратихме 2017 г. с исторически високи нива на пазарите на акции, нова данъчна реформа в САЩ, възстановяващи се цени на суровините, водени от цените на петрола, и липсваща инфлация в глобален мащаб, наред с относително слаб долар и ниски нива на лихвените проценти в големите икономики.

Обърнахме се към Експат, за да разберем какви са очакванията на управляващото дружество за пазарите през 2018 г. и какво планират по отношение на портфейлите на управляваните от тях инструменти.

В Експат Асет Мениджмънт управляват стотици индивидуални инвестиционни сметки, три договорни фонда с фокус върху глобалните пазари на акции и облигации, както и единствените у нас борсово търгувани фондове, пасивно следващи движението на индекси на акции от ЦИЕ (вкл. индексния фонд върху
SOFIX).

2017 г. бе добра за инвеститорите в акции и за инвеститорите, склонни да поемат повече риск и да задържат позициите си до края на годината. В същото време акциите се движеха противно на очакванията, свързани с облигациите, като бяхме свидетели на т.нар. „ротация“ от growth сектори към value сектор, в устрема на инвеститорите да се позиционират в очакване на по-висока инфлация.“

Това коментира за
Profit.bg Лъчезар Димов, главен директор инвестиции в Експат Асет Мениджмънт. Ето какво още заяви той:

Очакванията на Експат за данъчната реформа в САЩ

От момента, в който се разбраха детайлите около данъчната реформа в САЩ, Уолстрийт се оказа песимистично настроен към нея. Консенсусът я определи като неоптимална, водеща до лек ръст на БВП през следващите две години – по +0.25% съответно през 2018 и 2019 г.

Екипът на Експат смята, че пазарите подценяват шанса за положителна изненада вследствие от новата реформа. Ето техните основни очаквания, свързани с нея:

 1. Пакетът прилича по-скоро на традиционно намаляване на данъците, отколкото на реформа. Очакваме ефектът върху ръста на американската икономика да бъде около 1% от БВП само за 2018 г. Няколко са каналите, през които може да наблюдаваме по-висок ръст на БВП.

  На първо място, ръст в потреблението, директно породен от по-ниската данъчна ставка. На второ място, очакваме да видим директна транслация на по-ниските данъци в бизнеса чрез по-високи печалби на корпоративния сектор.

  И на трето място, приток на международни капитали към САЩ, който да доведе до ръст в бизнес активността, благодарение на нови инвестиции.

 2. Щатската икономика се намира в зрял етап на икономическо възстановяване, пазарът на труда е близо до пълна заетост, а корпоративният сектор е близо до пълен производствен капацитет. В такъв момент допълнителни фискални стимули, съчетани с все още ниски лихви в икономиката, би трябвало да доведат до инфлационен натиск.

  Очакваме хора, които са останали извън пазара на труда след финансовата криза от 2008 г., да се завърнат и това да стимулира допълнително потреблението. Това, съчетано с така дългоочаквания ръст на заплатите в САЩ, би трябвало да мултиплицира положителния ефект от реформите.

 3. Доларът се обезцени спрямо еврото с над 14%. Не смятаме, че има голям потенциал да продължи спада си през 2018 г., но този спад би трябвало да се транслира в печалби на големите американски мултинационални компании. Фискалната реформа може има двояк ефект върху долара.

  От една страна, по-високите бъдещи дефицити и покриването им с емитиране на нови държавни ценни книжа трябва да има негативен ефект върху долара. В същото време притокът на чуждестранни капитали към страната, поради по-ниските данъчни ставки, прибирането на парични средства на големи компании от ранга на
  Apple или Google и увеличаването на капиталовите инвестиции (нови съоръжения, заводи и т.н.) в страната трябва да подкрепят долара спрямо повечето световни валути.

  Крайният ефект най-вероятно ще е стабилизиране на щатския долар около 1.16, до 1.22 долара за евро, което е благоприятна обстановка за засилване на бизнес активността, както в САЩ, така и в редица развиващи се страни.

Очакванията на Експат за европейските пазари

През 2017 г. бяхме свидетели на успокоение на политическия риск в Европа и подобряване на макроикономическите данни. Рискът от дефлация е вече зад гърба ни и редица европейски компании показаха добри печалби. Брекзит вече започна да се усеща в леко забавяне на бизнес активността на Великобритания и отлив на инвестиции.

Можем ли да се пенсионираме по-рано, инвестирайки в SOFIX?Каква част от дохода си трябва да отделяме за инвестиции, ако искаме да кажем сбогом на шефа си?

Въпреки отслабения паунд, британските компании отчитат спад в капиталовите инвестиции и наемането на нова работна ръка. Екипът на Експат смята, че икономиката на острова ще превъзмогне тази „криза“ и ще сме свидетели на стабилизиране на паунда спрямо еврото през идната година. Въпреки това остава скептичната нагласа към акциите, деноминирани в паунд стерлинг, докато не се види засилване на капиталовите инвестиции в страната.

Колкото до Континентална Европа, екипът на Експат смята, че умерената инфлация ще накара ЕЦБ да остави паричните улеснения поне до септември и да обяви първото лихвено покачване в края на 2018 г. Докато в САЩ е възможно данните за инфлацията да изненадат нагоре, в Европа поскъпналото евро би имало ограничаващ ефект върху инфлацията в региона.

През това време би трябвало да сме свидетели на повишаване на дългосрочните лихви в евро спрямо краткосрочните (т.е. кривата на доходностите да стане по-стръмна). Това, наред с подобряващата се икономическа обстановка, ръстът в печалбите на корпоративния сектор и все още атрактивните нива на цените на акциите в Европа, би довело до ръст в пазарите на акции в региона.

Колкото до облигациите, деноминирани в евро, от Експат предпочитат да останат извън пазара за момента предвид ниските спредове на корпоративните облигации и риска от повишаване на лихвите в Европа. Очакванията са държавните ценни книжа, индексирани към инфлацията, да се представят по-добре през 2018 г.

Друг клас облигации в евро, който би трябвало да получи интерес от инвеститорите, е този на облигациите с плаващ купон, обвързан с
EURIBOR. И двата вида облигации са по-скоро дефанзивни и цените им ще нараснат при повишаване на очакванията за инфлация или при ръст на лихвените проценти.

Това заяви Лъчезар Димов по отношение на стратегията на договорния фонд Експат Бондс, инвестиращ в глобални държавни и корпоративни облигации.

Вижте и втората част на анализа

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg