В какво да инвестираме през 2018 г. – част 1

11368
В какво да инвестираме през 2018 г. – част 1

© Pixabay.com

Изпратихме 2017 г. с исторически високи нива на пазарите на акции, нова данъчна реформа в САЩ, възстановяващи се цени на суровините, водени от цените на петрола, и липсваща инфлация в глобален мащаб, наред с относително слаб долар и ниски нива на лихвените проценти в големите икономики.

Обърнахме се към Експат, за да разберем какви са очакванията на управляващото дружество за пазарите през 2018 г. и какво планират по отношение на портфейлите на управляваните от тях инструменти.

В Експат Асет Мениджмънт управляват стотици индивидуални инвестиционни сметки, три договорни фонда с фокус върху глобалните пазари на акции и облигации, както и единствените у нас борсово търгувани фондове, пасивно следващи движението на индекси на акции от ЦИЕ (вкл. индексния фонд върху
SOFIX).

2017 г. бе добра за инвеститорите в акции и за инвеститорите, склонни да поемат повече риск и да задържат позициите си до края на годината. В същото време акциите се движеха противно на очакванията, свързани с облигациите, като бяхме свидетели на т.нар. „ротация“ от growth сектори към value сектор, в устрема на инвеститорите да се позиционират в очакване на по-висока инфлация.“

Това коментира за
Profit.bg Лъчезар Димов, главен директор инвестиции в Експат Асет Мениджмънт. Ето какво още заяви той:

Очакванията на Експат за данъчната реформа в САЩ

От момента, в който се разбраха детайлите около данъчната реформа в САЩ, Уолстрийт се оказа песимистично настроен към нея. Консенсусът я определи като неоптимална, водеща до лек ръст на БВП през следващите две години – по +0.25% съответно през 2018 и 2019 г.

Екипът на Експат смята, че пазарите подценяват шанса за положителна изненада вследствие от новата реформа. Ето техните основни очаквания, свързани с нея:

 1. Пакетът прилича по-скоро на традиционно намаляване на данъците, отколкото на реформа. Очакваме ефектът върху ръста на американската икономика да бъде около 1% от БВП само за 2018 г. Няколко са каналите, през които може да наблюдаваме по-висок ръст на БВП.

  На първо място, ръст в потреблението, директно породен от по-ниската данъчна ставка. На второ място, очакваме да видим директна транслация на по-ниските данъци в бизнеса чрез по-високи печалби на корпоративния сектор.

  И на трето място, приток на международни капитали към САЩ, който да доведе до ръст в бизнес активността, благодарение на нови инвестиции.

 2. Щатската икономика се намира в зрял етап на икономическо възстановяване, пазарът на труда е близо до пълна заетост, а корпоративният сектор е близо до пълен производствен капацитет. В такъв момент допълнителни фискални стимули, съчетани с все още ниски лихви в икономиката, би трябвало да доведат до инфлационен натиск.

  Очакваме хора, които са останали извън пазара на труда след финансовата криза от 2008 г., да се завърнат и това да стимулира допълнително потреблението. Това, съчетано с така дългоочаквания ръст на заплатите в САЩ, би трябвало да мултиплицира положителния ефект от реформите.

 3. Доларът се обезцени спрямо еврото с над 14%. Не смятаме, че има голям потенциал да продължи спада си през 2018 г., но този спад би трябвало да се транслира в печалби на големите американски мултинационални компании. Фискалната реформа може има двояк ефект върху долара.

  От една страна, по-високите бъдещи дефицити и покриването им с емитиране на нови държавни ценни книжа трябва да има негативен ефект върху долара. В същото време притокът на чуждестранни капитали към страната, поради по-ниските данъчни ставки, прибирането на парични средства на големи компании от ранга на
  Apple или Google и увеличаването на капиталовите инвестиции (нови съоръжения, заводи и т.н.) в страната трябва да подкрепят долара спрямо повечето световни валути.

  Крайният ефект най-вероятно ще е стабилизиране на щатския долар около 1.16, до 1.22 долара за евро, което е благоприятна обстановка за засилване на бизнес активността, както в САЩ, така и в редица развиващи се страни.

Очакванията на Експат за европейските пазари

През 2017 г. бяхме свидетели на успокоение на политическия риск в Европа и подобряване на макроикономическите данни. Рискът от дефлация е вече зад гърба ни и редица европейски компании показаха добри печалби. Брекзит вече започна да се усеща в леко забавяне на бизнес активността на Великобритания и отлив на инвестиции.

Можем ли да се пенсионираме по-рано, инвестирайки в SOFIX?Каква част от дохода си трябва да отделяме за инвестиции, ако искаме да кажем сбогом на шефа си?

Въпреки отслабения паунд, британските компании отчитат спад в капиталовите инвестиции и наемането на нова работна ръка. Екипът на Експат смята, че икономиката на острова ще превъзмогне тази „криза“ и ще сме свидетели на стабилизиране на паунда спрямо еврото през идната година. Въпреки това остава скептичната нагласа към акциите, деноминирани в паунд стерлинг, докато не се види засилване на капиталовите инвестиции в страната.

Колкото до Континентална Европа, екипът на Експат смята, че умерената инфлация ще накара ЕЦБ да остави паричните улеснения поне до септември и да обяви първото лихвено покачване в края на 2018 г. Докато в САЩ е възможно данните за инфлацията да изненадат нагоре, в Европа поскъпналото евро би имало ограничаващ ефект върху инфлацията в региона.

През това време би трябвало да сме свидетели на повишаване на дългосрочните лихви в евро спрямо краткосрочните (т.е. кривата на доходностите да стане по-стръмна). Това, наред с подобряващата се икономическа обстановка, ръстът в печалбите на корпоративния сектор и все още атрактивните нива на цените на акциите в Европа, би довело до ръст в пазарите на акции в региона.

Колкото до облигациите, деноминирани в евро, от Експат предпочитат да останат извън пазара за момента предвид ниските спредове на корпоративните облигации и риска от повишаване на лихвите в Европа. Очакванията са държавните ценни книжа, индексирани към инфлацията, да се представят по-добре през 2018 г.

Друг клас облигации в евро, който би трябвало да получи интерес от инвеститорите, е този на облигациите с плаващ купон, обвързан с
EURIBOR. И двата вида облигации са по-скоро дефанзивни и цените им ще нараснат при повишаване на очакванията за инфлация или при ръст на лихвените проценти.

Това заяви Лъчезар Димов по отношение на стратегията на договорния фонд Експат Бондс, инвестиращ в глобални държавни и корпоративни облигации.

Вижте и втората част на анализа

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...