В света на марихуаната вече има еквивалент на Berkshire Hathaway

2393
В света на марихуаната вече има еквивалент на Berkshire Hathaway

Канадската компания Aurora Cannabis Inc. се превръща в еквивалента на Berkshire Hathaway в света на марихуаната, пише Marketwatch. Портфейлът й от инвестиции в "зеления" сектор възлиза на 700 милиона канадски долара, което се равнява на около 540 милиона щатски долара. 
 
По-рано тази седмица компанията обяви финансовите си резултати за четвъртото фискално тримесечие, които показаха трикратен ръст на приходите до близо 15 милиона щатски долара. Печалбата на Aurora Cannabis обаче достига впечатляващите 62 милиона долара, благодарение на ръста в цената на акциите в нейния портфейл. Освен това изпълнителният директор на компанията Тери Буут обяви, че планира листване на някоя от водещите борси в САЩ - Nasdaq или the New York Stock Exchange. 
 
В своята основна дейност фирмата е произвела 2 212 килограма марихуана, от които вече е продала 1 617 килограма. Това е близо два пъти повече от съответния период на предходната година. 
 
Силата на Aurora Cannabis обаче се крие в нейния инвестиционен портфейл. Книжата на канадските канабис компании напоследък регистрираха впечатляващ ръст, тъй като от 17 октомври страната официално ще легализира употребата на марихуана с развлекателна цел. От компанията очакват сериозно нарастване на потреблението във всички сегменти - от сушените растения и цветове до производните продукти като маслата с екстракт от марихуана и пресованите таблетки. 
 
Според Marketwatch бизнес моделът на Aurora Cannabis напомня на структурата на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway, управляван от милиардера Уорън Бъфет. Aurora инвестира активно в други компании от сектора, като стойността на портфейла й вече надхвърля 540 милиона щатски долара. 
 
Един от най-печелившите й залози беше придобиването на дял от 17% в капитала на Green Organic Dutchman Holdings за 55 милиона канадски долара (около 43 милиона щатски долара) по-рано тази година. Покупката беше осъществена при цена от 1.65 канадски долара за акция. Впоследствие книжата на Green Organic поскъпнаха до ниво от 8.25 канадски долара на борсата в Торонто. Aurora притежава и пакет от опции, с които може да увеличи участието си до над 50% от капитала на Green Organic Dutchman Holdings. 
 
Сред останалите публични компании, в които компанията има дялове, са Hempco Food and Fiber, CTT Pharmaceuticals и Choom Holdings. Aurora обяви, че притежава и 20% от частната компания Capcium, която е и доставчик на оборудването за производство на хапчета от марихуана за медицински нужди. 
 
Освен че носят печалби с поскъпването на акциите, тези инвестиции помагат на Aurora Cannabis да създава устойчиви партньорства в индустрията, която се подготвя за пълната легализация на зеленото растение. В допълнение към тях компанията осъществи и шест пълни придобивания на по-малки фирми от сектора от началото на годината. Сред тях беше сделката за покупката на MedReleaf на стойност 2.5 милиарда долара, както и придобиването на ICC Labs за близо 300 милиона долара. 
 
От началото на тази годината акциите на Aurora Cannabis поскъпнаха с близо 35% на борсата в Торонто до ниво от 12.77 канадски долара за брой. Компанията обаче иска да разшири присъствието си и на американския капиталов пазар. Нейният конкурент Tilray вече осъществи публично предлагане на Nasdaq, а книжата на Cronos и Canopy се търгуват както в Канада, така и на борсата в Ню Йорк. 
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg